La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Guàrdia Urbana aclareix criteris davant el ‘top manta’

- LLUÍS SIERRA

La Rambla, plaça Catalunya, passeig de Gràcia i Portal de l’Àngel són considerat­s els punts de més risc i vigilància

La Guàrdia Urbana ja disposa del protocol de l’operació Víctor Alfa, nom que s’ha donat al dispositiu de control de la venda ambulant il·legal a Barcelona. El protocol, aplicable des del cap de setmana passat, aclareix els criteris de control del top manta, segons l’escenari més o menys complicat amb què es trobin els agents de la policia municipal.

Per als casos més difícils, si s’aprecia la imminència d’una reacció violenta dels manters, els agents hauran d’avisar el cap de torn i la sala conjunta de comandamen­t (SCC), a la qual correspon ordenar a altres patrulles properes i a la USP (antiavalot­s) que doni suport a la intervenci­ó. En cas d’una alteració greu de l’ordre públic, es demanarà suport als Mossos d’Esquadra.

En els casos menys conflictiu­s, la fase primera d’intervenci­ó es redueix a la presència dels agents, que ha de dissuadir els venedors. En una segona fase, quan es decideixi intervenir el gènere i s’estimi que hi ha risc a causa d’un nombre superior de venedors, es comptaria amb el suport d’una segona dotació de la unitat territoria­l o un equip USP.

L’operació Víctor Alfa es va co- mençar a dissenyar l’estiu passat, després de diversos incidents entre manters i la Guàrdia Urbana, amb uns quants ferits. El protocol s’ha elaborat amb les aportacion­s de sindicats de la policia local.

El protocol defineix vuit zones d’actuació preferent, que requereixe­n una presència intensiva de policia ateses la seva importànci­a i singularit­at. La llista d’aquestes zones calentes no sorprèn: la Rambla (dividida en tres trams a efectes del protocol), la plaça Ca- talunya, el passeig de Gràcia, Portal de l’Àngel, la Barcelonet­a (plaça Pau Vila i plaça Antoni López) i el Park Güell, tant a l’accés per la carretera del Carmel, com a l’interior, al voltant de la zona monumental de pagament.

En aquestes zones s’ha detectat que hi ha venda ambulant intensiva i “resistent” de gènere falsificat o d’imitació. Són àrees susceptibl­es d’“actituds hostils” per part de manters, incloent-hi reaccions violentes contra els policies. En cada cas, s’adaptarà el dispositiu en funció dels efectius disponible­s, però el protocol ja estableix pautes significat­ives. En cada un dels tres trams en què es divideix la Rambla hi haurà un caporal i vuit agents (quatre de paisà) repartits en torns, a més d’un caporal i sis agents antiavalot­s a prop.

No es preveu l’actuació d’antiavalot­s de la urbana de paisà. A

Es mantindran agents de paisà (no dels antiavalot­s) a les zones més conflictiv­es

tots els dispositiu­s es destaca la importànci­a de vigilar els accessos del metro, encara que es descarta la intervenci­ó contra manters als passadisso­s i andanes per raons de seguretat de les persones. En el cas de la rotonda del vestíbul del metro a Canaletes (el que s’ha arribat a anomenar “basar del top manta”), s’estableix que els agents la freqüentar­an durant tot el dia, amb funcions especialme­nt dissuasive­s.

En altres punts menys conflictiu­s on solen instal·lar-se venedors sense llicència també hi haurà vigilància policial, tot i que menor en nombre. Es tracta d’una sèrie de mercats municipals a tota la ciutat, l’entorn de la Sagrada Família, l’avinguda Maria Cristina (quan funciona la Font Màgica), Nou de la Rambla, el Mirador de l’Alcalde de Montjuïc, els voltants del Camp Nou els dies de partit, l’àrea lúdica del Poblenou i el Port Olímpic.

Un cas especial és el port autònom, on la presència de manters, creixent a tota la ciutat, és especialme­nt intensa. Aquest territori és competènci­a de la Policia Portuària. La Guàrdia Urbana sol intervindr­à a la zona portuària en operacions conjuntes amb la policia portuària i els Mossos d’Esquadra.

 ?? LUIS TATO ?? Manters al Portal de la Pau, la zona al costat del Port Vell convertida en el principal mercat de venda ambulant il·legal de Barcelona
LUIS TATO Manters al Portal de la Pau, la zona al costat del Port Vell convertida en el principal mercat de venda ambulant il·legal de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain