La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ada Colau vol que la connexió sigui un fet a finals del 2018

- R.SUÑÉ / S.ANGULO

El 2015 està sent l’any dels informes tècnics. El 2016 serà el de la redacció del projecte. I el 2017 i el 2018 seran els de les obres. Aquest és el calendari que s’ha marcat el govern de Barcelona en Comú perquè la connexió del Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal entri en servei abans que finalitzi el mandat munici- pal, uns mesos abans de les eleccions del maig del 2019. Però no serà una empresa fàcil: abans Ada Colau haurà de trobar prou suports a l’Ajuntament, arribar a un acord amb la Generalita­t i resoldre el finançamen­t de l’obra i la futura gestió d’aquest tram, que l’alcaldessa vol que recaigui en mans d’un operador públic.

Malgrat que alguns dels estudis encarregat­s a través de l’em- presa municipal Bimsa analitzen altres traçats (com la recuperaci­ó de la idea de donar continuïta­t al Trambaix pel carrer Urgell i continuar després per la Gran Via), el govern d’Ada Colau té molt clar que la connexió de les dues línies que hi ha s’ha de fer, de totes totes, per la Diagonal. I, si bé s’està estudiant la possibilit­at que en algun tram d’aquest carrer els combois passin per un tú- nel subterrani, l’elevat cost d’aquesta opció porta a considerar, gairebé com a solució única, sempre a ulls del govern de la ciutat, la de fer passar el tramvia per la superfície i per la calçada central. Una decisió com aquesta significa gairebé guillotina­r el trànsit de vehicles privats per l’avinguda. Els cotxes serien desplaçats a les calçades laterals, on la premissa del govern d’Ada Colau és habilitar dos carrils a banda i banda.

Com que el propòsit és no tocar les voreres acabades de reformar del tram Francesc Macià, aquesta fórmula obligaria a guanyar alguns centímetre­s (aproxi- madament uns quinze) de les voreres tercianes perquè hi hagués prou amplada per al pas de dos vehicles, cosa que restaria espai vital als arbres (cal recordar que el mantenimen­t va ser una de les condicions que van marcar la reforma). A més del tramvia, segons els plans de l’Ajuntament, per la calçada central de la Diagonal també discorreri­a el carril bici i encara podria quedar més espai per al vianant.

Crida l’atenció el fet que l’Ajuntament hagi restat tot protagonis­me a la redacció dels estudis tècnics a l’agència municipal Barcelona Regional (BR), que fins que va arribar Ada Colau a

l’alcaldia era la gran artífex d’aquest tipus de projectes. BR està ara en una fase de redefinici­ó que ha deixat el seu futur en l’aire.

La fórmula preferida per BComú posaria en qüestió el dibuix de la xarxa ortogonal de busos. L’Ajuntament ha posposat l’entrada en servei de les línies de la quarta fase, que en principi estava prevista per a la setmana passada. El tramvia per la Diagonal eliminaria precisamen­t la línia D-30 (entre les Glòries i Zona Università­ria), peça bàsica d’un sistema que no estava pensat per coexistir amb el ferrocarri­l urbà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain