La Vanguardia (Català-1ª edició)

Incendiats a Suècia tres centres de refugiats en una setmana

- GLORIA MORENO Barcelona

Mentre que el Govern suec treballa contra rellotge per allotjar els refugiats abans que arribi l’hivern, hi ha qui s’escarrassa a evitar-ho. O almenys aquest va ser el propòsit de l’incendi que aquest cap de setmana va arrasar una antiga escola a Onsala, al sud-oest del país. El centre estava sent condiciona­t per allotjar diversos centenars de refugiats. La policia encara està investigan­t, però pocs dubten que es tracta d’un altre atac contra la política de portes obertes del Govern. És el tercer incendi d’aquest tipus en menys d’una setmana.

Divendres un altre foc intenciona­t va destruir una escola a Ljungby (centre) que també s’havia d’utilitzar per fer front a la crisi. I, tres dies abans, un altre edifici que ja estava a punt per acollir diverses desenes de nens refugiats va quedar molt fet malbé a causa d’un altre incendi. Des que va començar l’any hi ha hagut uns 14 atacs com aquests. Es tracta d’un fenomen que no se circumscri­u només a Suècia, sinó que també ha tingut lloc en països com Dinamarca i Alemanya.

En tots la dreta antiimmigr­ant no dubta a utilitzar el dramàtic èxode dels refugiats per alimentar el rebuig i la insolidari­tat. El populista partit Demòcrates de Suècia no n’és cap excepció. Tot i això, el seu discurs no agafa en la majoria de la població, que des que va esclatar la crisi es mostra més favorable fins i tot que abans a acollir els refugiats. Segons una enquesta recent, el 44% dels suecs creuen que el seu país hauria d’acollir fins i tot més sol·licitants, mentre que un 30% s’hi oposen. Així mateix, un de cada tres ciutadans diu que està disposat a acollir un refugiat a casa.

Però la veritat és que la situació té el Govern desbordat. Cada setmana arriben a Suècia uns 9.000 sol·licitants d’asil i les au- toritats preveuen tancar l’any amb uns 150.000, gairebé el doble que el 2014, quan Suècia ja va ser el país de la UE que va acollir més refugiats per càpita.

Davant la saturació dels centres d’acolliment, l’Executiu socialdemò­crata ha començat a allotjar els refugiats en escoles, gimnasos i, fins i tot, presons. Però ni així no hi ha prou places i també s’estan preparant tendes de campanya, mentre creix el debat sobre el profit econòmic que alguns proveïdors privats en podrien estar traient. El Govern assegura que el sector està inflant els preus i s’està enriquint a costa de persones que fugen de la guerra i la persecució.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain