La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense passat ni gaire futur

- LLUÍS BONET MOJICA

Gairebé cinc anys després de Pa negre, tota una proesa fílmica que va aconseguir premis i el reconeixem­ent del públic, Agustí Villaronga reapareix per fi amb una pel·lícula en aparença molt diferent, però en la qual es manté fidel als temes que sempre l’han apassionat. No li ha resultat gens fàcil tirar endavant el projecte d’El rey de La Habana, tant per raons d’índole econòmica com per la prohibició de poder filmar a l’escenari real, una Cuba visitada amb freqüència per Villaronga. Finalment va poder rodar a la República Dominicana aquesta història d’un superviven­t en un país de superviven­ts.

A la Cuba de finals dels noranta, el somni de la Revolució Cubana s’ha esvaït en un entorn on preval la misèria, l’absolut control oficial i la lluita quotidiana per sobreviure. Sense que això alteri la jovialitat i el caràcter festiu d’uns ciutadans a la recerca de l’aliment diari. Tot a partir de la novel·la homònima que el periodista i escriptor cubà Pedro Juan Gutiérrez, també dissident contumaç, va publicar el 1999, un any després de l’èxit obtingut per la seva celebrada Trilogía sucia de La Habana.

Drama, humor i costumisme s’entremescl­en en el seu seguiment de l’erràtic itinerari quotidià de Reynaldo, un adolescent que s’ha escapat del correccion­al on havia estat internat. Deambula pels carrers sense cap objectiu concret, tret del d’enganyar els altres per subsistir a la fam i el desemparam­ent. És un pinxo sense massa escrúpols, per a qui el sexe es converteix en una de les seves grans obsessions. Una amiga de la infantesa (Yordanka Ariosa, premiada pel seu treball al Festival de Sant Sebastià) i un transsexua­l desbordant d’afecte i tendresa seran el seu refugi i objectiu en aquest dia a dia sense passat ni futur.

Villaronga dilata excessivam­ent alguns trams de la narració, però torna a evidenciar la seva extraordin­ària capacitat per plasmar en imatges electritza­nts el costat fosc de la personalit­at humana. És una pel·lícula colorista, però no es dilueix en el folklore, el melodrama o la comicitat superficia­l.

 ?? PABLO TAVERAS FOTOGRAFIA / © FILMAX ?? Villaronga va rodar a la República Dominicana El rey de La Habana, la història d’un superviven­t
PABLO TAVERAS FOTOGRAFIA / © FILMAX Villaronga va rodar a la República Dominicana El rey de La Habana, la història d’un superviven­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain