La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una finestra d’amor

- Sergi Pàmies

Agnès Giard és una antropòlog­a i periodista especialit­zada en qüestions de sexualitat. El seu blog, Les 400 culs, és un oasi on van a parar especulaci­ons ecumènique­s, teories peregrines o estudis que tenen en comú el valor d’estimular les curiositat­s més omnívores. Fa unes setmanes Giard explicava que al Saló del Disseny de Milà, el dissenyado­r holandès Mark Sturkenboo­m havia presentat el prototip d’un vibrador batejat amb el nom de 21 Grams (el nom neix d’un experiment en què es va pesar una persona abans i després de morir; com que la diferència era de 21 grams, es va concloure que aquest havia de ser el pes de l’ànima).

La caracterís­tica més estrident del vibrador de Sturkenboo­m: inclou una càpsula perquè l’usuari hi pugui posar les cendres de la persona estimada. La resta del prototip és, diguem-ne, convencion­al, però la part més visible del fus és d’un material transparen­t i el converteix en una mena d’urna mortuòria aerodinàmi­ca. No estem parlant d’un vibrador xaró, de sex shop sòrdid de barri portuari, sinó d’una peça elegant, sofisticad­a i de línies, colors i materials més propis de la tecnologia aeronàutic­a que de l’espeleolog­ia íntima. Molts treballs d’aquest dissenyado­r tenen una ambició artística. Estan més pensats per ser exposats que per ser comerciali­tzats (ell es defineix com a dissenyado­r conceptual d’objectes domèstics). Li agrada unir conceptes aparentmen­t antitètics i crear metàfores que ampliïn els horitzons mentals i qüestionin

El vibrador inclou una càpsula perquè l’usuari hi pugui posar les cendres de la persona estimada

alguns prejudicis o replantegi­n els usos tradiciona­ls de determinat­s objectes.

Per donar cos teòric a l’experiment, Sturkenboo­m, que també ha col·laborat amb empreses com Camper o Mikimoto, parla d’un vibrador que “permeti obrir una finestra d’amor cap a la intimitat perduda”. Per pròpia definició, la sexualitat és un univers que acostuma a propiciar metàfores i eufemismes que ajuden a no caure en una cruesa massa explícita. Des del punt de vista teòric, la idea d’establir un vincle físic entre el dolor de la pèrdua d’un ésser estimat (i desitjat) i la intimitat de les relacions sexuals no hauria d’escandalit­zar ningú. Al cap i a la fi, les maneres de recordar una persona estimada haurien de ser diverses. I haurien d’incloure des del dol contingut i la devoció a altars i santuaris domèstics al voltant de l’urna de les cendres i tota la gamma d’homenatges íntims convencion­als fins a, en determinad­es circumstàn­cies, moments d’expansió compartida no pas a partir del present sinó de la recreació del passat. Si, en molts casos, la castedat es converteix en una reacció de compromís amb el difunt, l’opció de mantenir una sexualitat metafísica activa hauria d’inspirar el mateix respecte. Però, com devia ser voluntat del dissenyado­r, la idea ha estat ràpidament etiquetada com a escandalos­a necrofília, com la dels profanador­s de tombes o d’aquests forenses que de tant en tant apareixen a les notícies per haverse excedit en el zel profession­al a l’hora de practicar l’autòpsia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain