La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pastor garanteix enllestir la variant de Vallirana

La ministra de Foment, Ana Pastor, assegura que les obres s’acabaran l’any 2017, complint amb el calendari previst

- DAVID GUERRERO Vallirana

La variant de Vallirana, reclamada des de fa 30 anys, serà una realitat el 2017. És l’última data que el ministeri de Foment ha marcat per acabar unes obres que van començar el 2004 i que s’han paralitzat més d’una vegada: primer poc després de l’enfonsamen­t del túnel del Carmel, que va provocar fins i tot la modificaci­ó del projecte original. I, després, per diverses retallades als pressupost­os generals de l’Estat.

L’última aturada va ser el 2011 i es va prolongar fins al novembre del 2014. Des d’aleshores les feines s’han reprès “les 24 hores del dia, els set dies de la setmana”, va manifestar ahir la ministra de Foment, Ana Pastor, que va visitar les obres per mostrar el compromís ferm que “si no sorgeix cap problema tècnic” la infraestru­ctura s’acabarà d’aquí dos anys.

Segons fonts municipals, la inversió prevista per a l’any que ve és de 18 milions i, el següent, de 47 milions més. Unes quantitats que se sumen als 18 milions invertits aquest any. A part d’aquestes dues partides, Foment també n’havia anunciada una altra per després del 2017, cosa que havia creat inquietud a l’Ajuntament de Vallirana. Això i que originària­ment les partides pressupost­ades el 2014 van ser de 34 milions d’euros per a l’any que ve i 45 milions més pel 2017. L’explicació és que els 79 milions previstos per acabar s’han distribuït de manera diferent: 18 milions l’any que ve, després 47 i 14 milions el 2018. Respecte al pressupost­at per a aquest últim any, Pastor va assegurar que, simplement, es tracta de liquidacio­ns i s’emmarquen dins del període de garantia de les obres. “La meva paraula només la comprometo quan tenim els recursos, mai no he vingut a Catalunya a presentar un PowerPoint, com s’ha fet al llarg de dècades. Aquí hi ha un pressupost i obres en marxa”, va reafirmar la ministra .

En aquest sentit, l’alcaldessa de Vallirana, Eva Martinez, va donar per bones les explicacio­ns de Pastor després que el juliol el ball de xifres provoqués la queixa del govern municipal i de la Comissió de la Variant, que agrupa tots els partits polítics amb representa­ció al municipi i veïns. “El que el ministeri de Foment ha dit ho ha complert, tant quan van dir que no hi havia diners i pararien les obres com quan van dir que les recuperari­en. Per tant, ens la creiem”, va valorar l’alcaldessa de Vallirana.

La variant consisteix en dos túnels –un per a cada sentit de circulació– d’1,4 quilòmetre­s de longitud que han de travessar de punta a punta Vallirana en un tram de 2,4 quilòmetre­s. En el primer dels túnels falten per excavar 160 metres, mentre que en el segon en falten 300. Com que les obres passen per sota d’una zona habitada i en una zona amb problemes d’inestabili­tat, la perforació dels túnels es fa manualment, sense tuneladora ni explosius. “És una infraestru­ctura costosa perquè el terreny és complicat, però valdrà la pena”, va destacar la ministra, que va qualificar la variant com “una de les infraestru­ctures més importants de Catalunya”.

Prop de 20.000 vehicles creuen diàriament el centre urbà del municipi del Baix Llobregat, un punt viari amb una alta accidental­itat i que fins i tot la Cambra de Comerç ha qualificat com a estratègic.

La infraestru­ctura, reclamada des de fa trenta anys, permetrà solucionar un punt negre viari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain