La Vanguardia (Català-1ª edició)

La polititzad­a declaració de Mas

-

ARTUR Mas va ser ahir el gran protagonis­ta de la jornada política catalana. El president en funcions de la Generalita­t va anar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per declarar com a imputat en la querella per les presumptes responsabi­litats penals derivades de la convocatòr­ia de la consulta independen­tista del 9-N del 2014. Davant el tribunal, Mas va tenir la gallardia d’assumir tota la responsabi­litat política del cas, pel qual també van comparèixe­r, dimarts, l’exvicepres­identa de la Generalita­t, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyamen­t en funcions, Irene Rigau. Però, alhora, va negar que hagués comès delicte de desobedièn­cia i va assenyalar que la consulta es va fer, bàsicament, gràcies al suport de 40.000 voluntaris convocats amb aquesta finalitat.

El que podia haver estat un discret tràmit judicial, promogut en origen per la Fiscalia General de l’Estat, va adquirir una vistosa dimensió política, orquestrad­a des dels partits i organitzac­ions independen­tistes. Mas va acudir al TSJC acompanyat pels membres del seu Govern, alguns amb la sensibilit­at a flor de pell; també va estar secundat pels alcaldes de 400 localitats catalanes; i, així mateix, per uns milers de persones que li van donar un bany de masses corejant, entre d’altres, lemes com ara “Mas president, Catalunya independen­t”.

La jornada de reivindica­ció i exaltació nacional va començar a trenc d’alba al castell de Montjuïc, on es va homenatjar el president de la Generalita­t Lluís Companys, afusellat allà mateix pel franquisme ahir va fer exactament 75 anys. Mas va participar en l’ofrena floral, després va anar al TSJC i, a continuaci­ó, va empalmar amb una solemne declaració institucio­nal al Palau de la Generalita­t. A la tarda, va presidir l’acte del dia nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista, que es va dur a terme també a Palau.

Es pot afirmar que, de la mateixa manera que el Govern central ha instrument­alitzat més d’una vegada la justícia, el món sobiranist­a va imprimir un clar caire polític a la jornada judicial que ahir va afrontar Mas. No va ser una actitud sense conseqüènc­ies. Hem dit i reiterat que la decisió de la Fiscalia General de querellar-se contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N (malgrat que la Fiscalia catalana no va ser, abans, partidària de ferho) diu poc a favor de la independèn­cia del poder judicial. Per això afirmem ara que la manera en què es va dissenyar des de cercles sobiranist­es la jornada d’ahir, no sent comparable, té també el seu efecte. Perquè, en última instància, erosiona així mateix el crèdit de la justícia. És a dir, d’una justícia que, com bé sap Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (que com a membre de CiU va ser partícip i beneficiàr­ia del sistema), admet quotes de partit en les seves altes magistratu­res. La justícia és un dels pilars de l’Estat de dret. Crida l’atenció que des de les seves instàncies superiors s’assumeixin a Madrid influèncie­s polítiques que, a la fi, afecten el seu prestigi. També crida l’atenció que ahir se’n menystingu­és el crèdit des de Catalunya. No direm que la justícia sigui aliena als avatars i problemes que determinen tota activitat humana. Senzillame­nt, no ho és. Però no és habitual, als països de ferma tradició democràtic­a, que els membres d’un govern, integrat com a tal a les estructure­s de l’Estat, es manifestin al carrer contra la justícia quan aquesta exerceix les seves funcions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain