La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cameron concretarà al novembre les seves condicions per seguir a la UE

-

David Cameron va cedir ahir a la pressió dels seus socis europeus i va respondre a les seves exigències perquè reveli d’una vegada per sempre les seves cartes. El Govern britànic anunciarà “a començamen­ts de novembre” i “per escrit” les quatre àrees en què pretén renegociar la relació del Regne Unit amb la Unió Europea, va anunciar Cameron quan va arribar al Con- sell. “D’ara endavant el ritme de les negociacio­ns s’accelerarà”, va assegurar, de cara a la cimera del desembre.

La intenció del Govern britànic de convocar un referèndum sobre la permanènci­a al club comunitari abans de finals del 2017 és ben coneguda, però la seva tardança a concretar les seves demandes ha començat a irritar els seus socis europeus. La negociació no serà fàcil i la sensació generalitz­ada és que ja s’ha perdut massa temps, per això la pressió exercida durant les últimes setmanes perquè Cameron concretés les seves demandes.

“Em felicito pel compromís del primer ministre Cameron d’enviar-me una carta a principis de novembre amb la llista de demandes britànique­s. Llavors podran començar les autèntique­s negociacio­ns”, va declarar Donald Tusk, president del Consell Europeu després de l’anunci de Cameron. Fins ara només s’han mantingut contactes tècnics, teòrics, sense tenir clar quines són les aspiracion­s de Londres a les quals caldria buscar solucions jurídiques. Els governs i institucio­ns europees havien deixat clar a Londres els últims dies que el diàleg a aquest nivell s’havia esgotat i que havia de concretar com més aviat millor les seves aspiracion­s si volia que la cimera de desembre celebrés un debat al més alt nivell polític sobre aquesta qüestió.

“És el Govern britànic qui ha plantejat el problema del referèndum. Correspon al Govern de Cameron fer propostes, no a nosaltres”, va afirmar Martin Schulz, president del Parlament Europeu. La cancellera alemanya Angela Merkel ha recomanat a Cameron que no qüestioni la lliure circulació de persones ni demani canvis que necessitin una reforma immediata dels tractats europeus. Encara que s’escampa el convencime­nt que la sortida del Regne Unit de la Unió seria un cop important per a la credibilit­at del club, els seus socis europeus no estan fent salts d’alegria per la perspectiv­a de donar un tracte especial al seu soci més reticent. “Volem que el Regne Unit continuï a la Unió Europea, però no a qualsevol preu, això és clar”, afirma Joseph Daul, president del Partit Popular Europeu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain