La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sexe com a esclavitud

Els estats toleren la violència de la prostituci­ó, narra aquesta superviven­t

- CRISTINA SEN Barcelona

La prostituci­ó no és lliure, és la submissió absoluta de la dona mitjançant la violència física, econòmica, social, cultural i personal.

La prostituci­ó és la submissió del tot. La violència física, econòmica, social, cultural, personal... és tanta que et converteix en un objecte d’ús i abús que només obeeix. El primer que fa és trencar-te com a subjecte de dret. Ningú no neix per ser puta; les dones que diuen que ho fan per elecció parlen realment per boca de l’home prostituen­t”.

Sonia Sánchez va néixer a la província de Chaco (Argentina) i als 17 anys se’n va anar a Buenos Aires per treballar com a dona de fer feines. La seva rebel·lia da- vant un sou misèrrim la va deixar al carrer. És ella la que parla sense embuts, la que traça aquest relat en què explica què li va passar després a la plaça Once de la capital argentina i al sud del país, com va sobreviure i, sobretot, la que hi posa la veu potent per retratar amb cruesa el que no és una feina, sinó un camp de concentrac­ió. És una tortura de la

“Qui és prostituïd­a es converteix en un objecte d’ús i abús; et trenca com a subjecte de dret”

qual tota la societat és còmplice, i per això ha fet de la seva dura experiènci­a un activisme compromès per intentar abolir la prostituci­ó.

“Abans de ser la puta de tots de la plaça Once, vaig ser filla, germana, estudiant, adolescent”, explica. Ho va ser fins que un home lliurement va topar amb ella, quan feia mesos que vivia al carrer, sense diners, amb fred i amb por. La Sonia va ser explotada durant sis anys, i des d’en fa molts més, des que va tenir la força per mirar-se a si mateixa, ha decidit lluitar per intentar posar fi a un problema enquistat, tolerat, en què “els estats –subratlla– són els primers a violar els drets de les dones. Per acció o omissió, governants, senadors, l’Església, policies, les agències Internacio­nals... tota la societat n’és còmplice”. Hi ha una gran indústria, subratlla, amb les nostres vagines.

Parla clar perquè tot quedi clar. “Cal posar cara a aquests homes prostituen­ts. Són a casa nostra, a la feina, són els nostres companys, els nostres germans. On hi ha un prostíbul hi ha complicita­t política i policial, arriben diners per a l’Ajuntament. Hi ha complicita­t entre aquests homes, el proxeneta i el tràfic de dones. I milers del dones són traficades cada any des de les zones pobres. Nenes de 16 anys que als 21 ja se les tracta com si fossin velles. Noies de 16 anys prostituïd­es trenta vegades al dia, una gran indústria”.

Ara Sonia Sánchez té 51 anys i considera que per lluitar contra la prostituci­ó cal fer entendre a tothom que només és violència. “Els homes que van de putes –diu– no compren sexe, sinó que practiquen la violència. Deixeu de fer-ho i no hi haurà prostitute­s”.

Per això el seu activisme feminista se centra en la docència i la

“Abans de ser puta vaig ser filla, estudiant, germana... fins que la pobresa em va fer topar amb un ‘prostituen­t’”

prevenció no només dels joves, sinó de tots els col·lectius. Treballa a les escoles, a la universita­t i també amb polítics, policies, jutges i jutgesses perquè sàpiguen veure el que significa la prostituci­ó, que és esclavitud envoltada de silenci, assenyala.

Com va poder trencar aquestes cadenes? La Sonia parla per telèfon amb aquest diari perquè aquests dies és a Madrid per participar en les jornades internacio­nals sobre “Prostituci­ó i tràfic de dones, i dilluns farà una conferènci­a a Barcelona convidada per la Plataforma Catalana pel Dret a No Ser Prostituïd­es per debatre les vies per eradicar aquesta violència total. Prostituïd­a durant sis anys, un dia la van colpejar brutalment, va arribar la policia, l’home se’n va anar tran- quil·lament i a ella la van detenir –a l’Argentina la prostituci­ó està prohibida i no era la primera vegada–. Quan va tornar a casa va plorar molt i per primera vegada es va veure a ella mateixa al mirall. “Ja no em vaig mentir més, ja no em vaig dir que era una treballado­ra sexual perquè ho volia ser, que era lliure perquè fixava els meus preus i la meva vida. No era veritat, no és veritat”, explica.

Va fer el camí de sortida sola. El temps per recuperar el seu cos i reconeixe’l. Acariciar-lo, abraçar-se i estimar-se. El procés per tenir veu pròpia i finalment sortir del lloc de la víctima. No només volia transmetre dolor, sinó també interpel·lar la societat, fer-la reflexiona­r perquè, igual com ella, milions de dones són prostituïd­es amb el consentime­nt de tots. Vol discutir sobre els privilegis de l’home en una societat patriarcal i proxeneta, plantejar on van tots aquests diners. I considera que s’han de restituir els drets econòmics, socials, culturals de totes les dones que han passat per això.

No s’ha de parlar de treballado­res sexuals, diu, perquè ningú no tria ser-ho lliurement. Ninguna mujer nace para puta és el títol de llibre que va escriure el 2007, on condensa les seves reflexions a partir de l’experiènci­a d’aquesta tremenda desconstru­cció com a persona. El silenci, la solitud i la violència, com els d’aquell dia que en una whiskeria de Río Gallegos la van tancar tota sola amb 25 homes i, sense saber què passaria, ningú no li va dir res.

Torna a condensar els seus missatges de manera clara: no arriben els diners dels organismes internacio­nals per restituir els drets d’aquestes dones, sinó per mantenir-nos com a putes.

“Em van apallissar i quan vaig ser a casa vaig esclatar; vaig decidir que no em mentiria més”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Sonia Sánchez ahir a les jornades internacio­nals sobre Prostituci­ó i tràfic de dones celebrada a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ Sonia Sánchez ahir a les jornades internacio­nals sobre Prostituci­ó i tràfic de dones celebrada a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain