La Vanguardia (Català-1ª edició)

Villar agafa el timó temporal de la UEFA

El president de la Federació Espanyola exercirà el càrrec durant la sanció a Platini

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

Els dirigents de les 54 federacion­s del futbol europeu van decidir ahir que Ángel María Villar sigui la màxima autori- tat de la UEFA mentre Michel Platini continuï suspès per haver cobrat 1,8 milions de Joseph Blatter.

No va ser una bassa d’oli, però no es va produir una possible rebel·lió contra Michel Platini al si de la UEFA. Els dirigents de les 54 federacion­s del futbol europeu van aprovar ahir després d’una reunió d’urgència del seu comitè executiu un comunicat en què demanen un judici just i ràpid per al seu president, suspès per 90 dies per la Comissió d’Ètica de la FIFA per un cobrament d’1,8 milions d’euros de part de Joseph Blatter, el castigat president de l’organisme que regeix el futbol mundial. La UEFA, no sense veus discordant­s, s’enroca amb Platini, que es manté com a candidat a les eleccions de la FIFA. Però mentre el francès estigui castigat exercirà les seves funcions el vicepresid­ent primer, Ángel María Villar. Ho farà sense adquirir el rang de president interí perquè els estatuts de l’organisme no hi obliguen, a diferència dels de la FIFA, on el camerunès Issa Hayatou va agafar el càrrec de Blatter de manera immediata.

El controvert­it i sempitern dirigent de l’RFEF serà la màxima autoritat de la UEFA i així exercirà en el sorteig per a la fase final de l’Eurocopa, que tindrà lloc el 12 de desembre. El gabinet de crisi de la UEFA va tenir partidaris i detractors de Platini. Entre els primers, Villar, la federació italiana, la russa, la portuguesa o l’austríaca. Entre els segons, els dirigents britànics, escandinau­s o alemanys, que van demanar una explicació que justifiqué­s els diners que va percebre Platini de Blatter i que aspiraven a ordir un pla B de la UEFA de cara a les eleccions de la FIFA, en principi previstes per al 26 de febrer.

El secretari general de la UEFA, Gianni Infantino, va ser l’encarregat de donar la cara davant la premsa a Nyon (Suïssa): “Donem suport de manera unànime a Platini com a persona i pel que ha fet al capdavant de la UEFA. Donem suport al dret de Platini de tenir un judici just perquè tingui l’oportunita­t de netejar el seu nom”, va llegir Infantino abans de les preguntes.

La UEFA també insta la Comissió d’Ètica de la FIFA, el Comitè d’Apel·lació de la FIFA i, en última instància, el TAS a pronunciar-se amb rapidesa sobre aquesta qüestió, a tot estirar a mitjans de novembre. El secretari general va revelar que la UEFA considera que les eleccions de la FIFA no han de canviar de dia, qüestió que pot ser abordada per aquesta institució en la reunió del seu comitè executiu dimarts vinent, encara que oficialmen­t no figura a l’ordre del dia.

Si Platini és descavalca­t de la cursa a la FIFA per la comissió electoral, la UEFA haurà de decidir a qui dóna suport. “Nosaltres prendríem una decisió final abans del 26 d’octubre [data límit per a la presentaci­ó de candidatur­es]. Ho discutiríe­m. Ja veuríem si es presentari­a un altre candidat europeu”, va comentar Infantino. Entre bambolines tornava a sonar el nom de l’holandès Michael van Praag com una possible alternativ­a europea si Platini no es pot presentar. Malgrat estar castigat per fer qualsevol activitat relacionad­a amb el futbol, el francès continuarà cobrant el seu salari presidenci­al, va admetre Infantino. La raó? Que per a la UEFA la sanció només és de la FIFA.

Mentre la UEFA debatia sobre el futur de Platini, un dels seus possibles rivals a la presidènci­a de la FIFA, el príncep jordà Ali Hussein, va presentar els seus suports per convertir-se oficialmen­t en candidat. També ahir Issa Hayatou va aterrar a Zuric per pilotar la transició. “Volem recuperar la credibilit­at de la FIFA”, va afirmar. L’embolic de la cúpula del futbol mundial és lluny d’haver-se acabat. Continuarà.

 ?? IVAN SEKRETAREV / AP ?? Michel Platini i Ángel María Villar, a Sant Petersburg el 25 de juliol passat en el sorteig de la fase prèvia del Mundial 2018
IVAN SEKRETAREV / AP Michel Platini i Ángel María Villar, a Sant Petersburg el 25 de juliol passat en el sorteig de la fase prèvia del Mundial 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain