La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gana de l’assassí

- WASHINGTON Correspons­al

La cruel matança d’una família a la seva pròpia casa a Washington, als EUA, ha estat resolta gràcies a les traces d’ADN que l’assassí va deixar en les restes d’una pizza que es va menjar mentre cometia el crim.

Els Estats Units retiraran Cuba de la llista de països que patrocinen organitzac­ions terroriste­s divendres vinent, dia 29 de maig. I aquest serà el primer pas tangible i imprescind­ible previ al restablime­nt de relacions diplomàtiq­ues i l’obertura d’ambaixades. Així mateix, el Govern dels Estats Units autoritzar­à una entitat bancària del país a realitzar operacions amb la Secció d’Interes- sos Cubans a Washington, una mena de consolat oficiós que s’allotja a l’ambaixada suïssa i que fins ara pràcticame­nt només podia funcionar amb diners en metàl·lic.

Aquestes són les decisions més rellevants adoptades en la tercera ronda de negociacio­ns bilaterals celebrada ahir i dijous a la capital dels Estats Units. La data del 29 es dedueix del càlcul dels tràmits previstos que es compliran sempre que el Congrés no es pronun- ciï en contra, possibilit­at que ara mateix ningú no es planteja. “La trobada entre delegacion­s dels dos països va ser altament productiva”, segons Roberta Jacobson, la cap de la delegació dels Estats Units, secretària d’Estat adjunta per a l’Hemisferi Occidental.

“Hem fet avenços significat­ius en els últims mesos i som molt més a prop del restablime­nt de relacions i la reobertura d’ambaixades”, va afegir la cap dels negociador­s nord-americans.

Tot i això, encara no és possible fixar una data per a l’obertura d’ambaixades, perquè el procés requereix uns tràmits que necessiten el seu temps, sobretot referent a l’aixecament de l’embargamen­t, que castiga l’economia cubana des de fa diverses dècades. L’aixecament de l’embargamen­t afecta diverses lleis, per la qual cosa no depèn només de la voluntat política de l’Administra­ció Obama, sinó també de les decisions que prengui el Congrés amb majoria republican­a i amb un nombre considerab­le de senadors escèptics, si no contraris a la reconcilia­ció amb el règim dels germans Castro.

En el comunicat fet públic per la delegació cubana es remet a noves reunions en les quals Cuba plantejarà passos concrets en l’aixecament de l’embargamen­t i els Estats Units exigiran llibertat de moviments per als seus diplomàtic­s, una possibilit­at que el Govern cubà pretén limitar per evitar que els enviats de Washington entrin en contacte amb les organitzac­ions que s’oposen al règim.

Precisamen­t, l’únic desacord posat de manifest en públic va ser que mentre Jacobson considera que no creu necessàrie­s noves reunions abans de l’obertura d’ambaixades, la cap de la delegació cubana, Josefina Vidal, creu el contrari, que seran necessàrie­s noves trobades...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain