La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ànima de Los Beatles de Cádiz

- ADOLFO S. RUIZ

EENRIQUE VILLEGAS VÉLEZ (1923-2015)

Compositor i lletrista del carnaval de Cadis

ra un referent del carnaval de Cadis tot i que no havia nascut a la ciutat, sinó a Ayamonte, on el Guadiana es fa mariner. Va arribar a la Tacita de Plata als 16 anys buscant feina i una manera de fugir de la fam. Sense conèixer res del carnaval, va acabar sent un dels seus autors més cèlebres i reconeguts. Enrique Villegas ha mort amb 92 anys després d’haver contribuït de manera fonamental que la gran festa gaditana obtingués un reconeixem­ent internacio­nal.

Des que es va implicar en el món carnavaler, la seva firma va rubricar més de quaranta agrupa- cions i va posar lletra i música a centenars de coples i pasdobles. El més curiós és que el seu debut amb el cor Los del Celeste Imperio (1961), que ja carregava una certa ironia antifranqu­ista, va passar amb més pena que glòria sobre la tarima del teatre Falla. Però si la grandesa d’un home es mesura per la seva capacitat d’aixecar-se després d’un fracàs, Enrique Villegas és, sens dubte, entre els millors.

Des de la seva arribada a Cadis va exercir nombrosos oficis encara que va ser en la seva tasca com a fotògraf ambulant on va poder plasmar l’ànima d’artista que posseïa. Va dedicar bona part de la seva joventut a captar la idiosincrà­sia pròpia dels gaditans, que vestida de diumenge sortia als carrers i les places per mostrar-se als passejos matutins dels dies de festa.

Amb l’agrupació Los Gitanos Errantes va tocar per primera vegada el cel de la glòria i el reconeixem­ent dels aficionats. Després vindrien Los Dandis Negros, amb el seu accent afrogadità, o El Oro de Andalucía. Però seria amb Los Escarabajo­s Trillizos amb els quals es començaria a guanyar a pols el títol de fill adoptiu de Cadis. La seva última aparició en el concurs va ser amb La Serenata (2010), quan Villegas ja tenia 87 anys. Los Escarabajo­s Trillizos es van convertir de seguida en Los Beatles de Cádiz, que van assolir fama a tot el territori nacional i també en pobles americans estretamen­t vinculats a la història de la ciutat com per exemple Puerto Rico, on van actuar en diverses ocasions.

L’acte més recent entorn de la seva figura va tenir lloc fa poc menys d’un mes, quan es va descobrir la placa d’un carrer, situat al costat de l’antic hospital de Mora, dedicada al mestre Villegas Vélez, esdevenime­nt al qual ja no hi va poder anar a causa del seu delicat estat de salut. El juliol del 2012 va inaugurar les Estrelles del Passeig de la Fama del Carnaval que l’Ajuntament ha col·locat a les portes del teatre Falla, a la plaça Fragela.

Va ser guardonat amb Antifaç d’Or (1979), Premi Baluard del Carnaval (1999), Medalla d’Andalusia (2004), Fill Adoptiu de Cadis (2004) i Fill Predilecte d’Ayamonte (2006), la seva ciutat natal. També va pronunciar el pregó del carnaval del 1999. La presidenta en funcions de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, va transmetre als familiars d’Enrique Villegas la seva tristesa per la pèrdua d’un home “que ha estat i serà una de les figures més representa­tives del carnaval gadità i autor prolífic de lletres que la història de les agrupacion­s, així com els seus aficionats, no oblidaran mai ”.

 ?? EDUARDO ABAD / EFE ??
EDUARDO ABAD / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain