La Vanguardia (Català-1ª edició)

Negra impotència

- Pilar Rahola

Josep Cuní em va fer una pregunta tan lògica i assenyada com insensata és la inevitable resposta: “La Unesco o el Consell de Seguretat no poden fer res per salvar Palmira?”. I amb la desesperan­ça per la molt probable destrucció d’un patrimoni mil·lenari bellíssim i únic, la pregunta es fa extensiva: no es pot aturar l’avenç militar del Daeix?, no pot acabar la sagnia que amuntega, al pinacle de la vergonya planetària, milers de cadàvers? I amb les preguntes, les respostes ens deixen completame­nt despullats davant la nostra pròpia ignomínia. Sí, es pot aturar, però no ho volem fer.

Per descomptat, l’afirmació anterior no és tan simple i es perd en un infinit de matisos, però al final queda l’os pelat: no volem.

Probableme­nt no volem perquè caldria prendre decisions molt difícils, perquè els equilibris geopolític­s són complexos, perquè bla-bla-bla, però el cas és que no ho fem. I la llista de febleses que ens mostren, alhora, tan febles davant l’avanç islamista, és demolidora.

Per resumir, estem atrapats en una triple espiral que ens aferra i ens inutilitza: d’una banda, una fallida sistèmica dels organismes internacio­nals, amb l’ONU convertida en un simple, car i irrellevan­t parc d’atraccions. I al Consell de Seguretat, la baralla a tres pel domini del món deixa el susdit sense cap domini; de l’altra, la nostra dependènci­a energètica ens fa esclaus de dictadures islamistes que fa dècades que alimenten el salafisme arreu del món. I què esperàvem, que l’ou de la serp no fes eclosió? Milers de milions de dòlars dels nostres aliats del petrodòlar dedicats a fomentar una mirada extrema de l’islam, i quan creixen els monstres ens duem les mans al cap. És cert que l’Aràbia Saudita i companyia no envia gent del nostre país a la gihad, però qui creieu que ha finançat l’imam salafista de torn que els ha deixat el cervell podrit? I com creieu que influeix que aquests països poderosos utilitzin l’islam per imposar brutals tiranies? I si ens posem simpàtics, parlem dels amigots culers de Qatar, refugi de líders radicals i terroriste­s? Però, alhora, qui gosa posar el cascavell a un gat que garanteix el nostre benestar econòmic, bàsicament assentat en el petroli? “Em necessites, et posseeixo”, assevera una dita àrab, i a fe de Déu que ho compleixen.

I si això no fos prou feblesa, tenim una opinió pública que no s’indigna, ni es mobilitza, especialme­nt aquells que sempre aixequen pancartes. Ho he dit i ho repeteixo, la indiferènc­ia de la progressia davant l’avanç de l’islamofeix­isme és una traïció històrica a la llibertat. Quin desprestig­i de gent que un dia havia estat referent! Sense pressió, ni manifestac­ions, ni indignació col·lectiva, els governants van despistant, incapaços de prendre decisions severes.

El problema no és que siguem inoperants i estiguem cagats. El problema és que els gihadistes ho saben.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain