La Vanguardia (Català-1ª edició)

El foli en blanc

- Fernando Ónega

No podem perdre Barcelona, va dir Artur Mas en una al·locució que, sentida a 600 quilòmetre­s de distància, va sonar amb el dramatisme propi d’un senyal d’alarma. I el president té raó: si demà els nacionalis­tes perden el govern de la capital, el procés sobiranist­a es debilita. Encara que guanyi a la majoria dels municipis catalans, Barcelona és el símbol, com l’alcaldia de Madrid ho és per als grans partits estatals. Amb aquesta tensa incertesa s’entra en la jornada de reflexió. I amb un vaticini tan fàcil com obligatori: si és veritat que els indecisos continuen representa­nt el 30% del cens, pot passar qualsevol cosa. Per citar dos casos que semblen impossible­s, fins i tot pot ser que el PSC torni a les seves antigues glòries o que el PP renovi les memorables majories que va conquerir fa quatre anys.

Per això gairebé ningú no s’atreveix a fer un pronòstic. Per això tots s’han dedicat a seduir l’indecís i a atreure el penedit. Per això hi ha aquest esclat de nervis, amb tants candidats que perden el control. I per això Rajoy va prendre aquestes urnes com el gran desafiamen­t i va anteposar la presidènci­a del seu partit a la presidènci­a del Govern. Sap que se la juga. El seu assessor de capçalera, Pedro Arriola, sosté que les eleccions municipals no han estat mai necessària­ment un avançament del resultat de les generals, però ningú no vol aparèixer la nit de diumenge com a castigat per les urnes. La imatge de caiguda, de simple descens, és el que més es tem en les executives.

Que ho preguntin al PSOE de Pedro Sánchez. Va renunciar a guanyar des del principi per pur realisme digne d’elogi. Demà es juga continuar sent el segon partit en la simbòlica Madrid. Pot malgastar l’erosió de la corrupció conservado­ra a València. Busca premis de consolació –i no seria poc—a Castella-la Manxa, Astúries i Extremadur­a. El seu germà del PSC es juga la seva transcendè­ncia a Catalunya. Dilluns

Vénen temps de gran intriga, i el que és substancia­l és com quedarà el sistema: governable o ingovernab­le

pot començar el nou calvari de Pedro Sánchez, sobre la corona d’espines que li teixeixen Susana Díaz i associats. Temps de gran intriga.

I el més substancia­l, com quedarà el sistema: governable o ingovernab­le; abocat a l’abisme de la revisió del règim del 78 o amb aquest règim consolidat; amb avisos de reforma urgent per evitar la ruptura o amb mandat de reforma continuist­a; amb partits que volen donar exemple de cultura d’acord o instal·lats en la negativa a sostenir la casta; amb ajuntament­s que agafen la bandera de la independèn­cia o sense... Aquests són els desafiamen­ts, enfront dels quals les urnes són un foli en blanc. Espanya és un foli en blanc. I el procés, president Mas, potser també ho és. És el que es pot dir en la jornada de reflexió.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain