La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que Déu les beneeixi, amén

-

No em digueu que no està sent una campanya electoral entretingu­da. Tenim un president autonòmic (Monago) que va trobar un bon forat en el sistema educatiu i es disposa a omplir-lo amb l’assignatur­a del hip-hop, tot i que ignoro en quin nivell. Tenim abundants candidats a alcaldies que es proposen anul·lar la reforma laboral. Es prometen tants llocs de treball que no s’entén la resistènci­a de García-Margallo a assumir una quota de refugiats. Esperanza Aguirre i Ana Botella es llancen foc amic com si, efectivame­nt, fossin companyes de partit. Aznar no cita Rajoy per equivocaci­ó quan prodiga lloances del PP. Pedro Sánchez i Susana Díaz s’estimen tant que fan un míting plegats i sembla la notícia del segle. I, definitiva­ment, no- més pagaran impostos els rics. En alguns casos, els molt rics.

Amb tot, els personatge­s més seductors de la campanya i el seu entorn són les monges Teresa Forcades i Lucía Caram. Aquesta última es va definir ahir, segons llegeixo al web de La Vanguardia, com “la monja cojonera”, feliç descripció del seu paper i felicíssim­a conjunció de dos conceptes que no s’havien unit mai, excepte per a la insinuació de pecat contra el sisè manament. Fins ara participav­en en el que Rajoy anomenaria democràcia tertuliana, que ha esdevingut en plataforma de llançament de candidats disposats a ficar la mà al plat dels polítics profession­als.

Però això de les monges va molt més enllà. Sor Lucía ha estat cridada al Vaticà: ja és un problema canònic. I sor Teresa es disposa a inaugurar una autèntica porta giratòria: demanarà l’excedència com a monja i tornarà al convent si no aconseguei­x governar la nació catalana. Teòlegs, bisbes i documentad­es sotanes espremen la doctrina per discernir si són davant un dret polític superior a les obligacion­s de l’hàbit o s’imposa la no-ingerència en assumptes mundans. I els polítics espremen els seus poders per tenir-les a prop Mireu, germanes, que en política es donen cita els set pecats capitals i algun més si parlen a favor seu o silenciar-les si prediquen en contra.

Aquest cronista es refugia en el clàssic “doctors té la santa mare Església” per evitar una opinió que sempre seria insolvent. Però es veu obligat a fer una llevíssima advertènci­a, sobretot a sor Lucía, i deixo sor Teresa per a les eleccions del setembre: si entra en la política activa una ment pura com la seva i si actua en mítings per encomanar-los de virtuts cristianes, estaré disposat a donar-li la benedicció que potser li nega el Nunci de Sa Santedat. Però mireu, germanes, que en política es donen cita els set pecats capitals i algun més. Això obliga a confessar-se molt, que no és costum polític. I obliga a actes de contrició, menys freqüents encara. Que Déu les beneeixi, amén.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain