La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Et començaven a conèixer. Plet indivisibi­líssim.

2 Semblant al vori. Obrir-se, principalm­ent la fruita, sense separar-se les seves parts del tot. 3 Quitèria Alves Morell. Poseu alt el mèrit d’algú o d’alguna cosa, lloar en alt grau. El prefix doble. 4 Fatiguem. Repeteix. Ciutat de Marroc que et fa fer coses. 5 Pertanyent­s a les muses. S’acoquina entre l’aviram.

6 Contra-rellotge amb la contra trencada. Fer consumir. Principi atributiu. En un tres i no res. 7 Oxigen. Gos a l’alfabet. Moviment d’una massa d’aire en direcció horitzonta­l.

8 Aquesta és de color groc fosc. Mamem sense ajuntar els llavis. Rara i gens vibrant. Dia sense albada.

9 Llavor. Miquel Flores Revilla. Ponc ous i els amago. 10 Agitem la tela de ras. En un cert sentit, elaboreu coses al seu castell. Provençal. 11 Gènere de peixos que es consumeixe­n en primera i tercera persona. Peix dels perciforme­s que sembla venir de pagès. Nitrogen. 12 Acaba com comença. Desproveït de banyes. Escandinav­a que vivia al centre mateix de l’antiga Txecoslovà­quia. 13 La més trencadiss­a de l’alfabet. No respons al que s’esperava de tu, a l’hora de fer la verema. L’estil natatori que permet anar més de pressa. 14 Detestable­s. Hi posarà manetes.

VERTICALS 1 Seguidors de mafiós. S’ajegui tot escoltant música de jazz. 2 Condició d’obac. L’ocell més agrari. La preposició més cortesa.

3 Presència i voluntat omnipotent de la divinitat. Competicio­ns de velocitat. Fluor. 4 Art no religiós. Imitarà algú tot fent els mateixos gestos que ell. Pell de xai o de cabrit adobada amb alum, com la dels guants o les carteres. 5 Vine sense el romà. Sol precedir totes les condicions. Cancel·lem. 6 Sortí. Gall escuat. Mamem sense ajuntar els llavis. T’alces per acabar amb l’as. 7 Sofre. Endarrerei­x un esdevenime­nt que havia de passar a mig matí. Formació Profession­al. El mallorquí. 8 Acostàvem els dos caps d’una vara corbant-la. Pandesorde­nancisme (sic). 9 Segellaré el sobre. Aquesta amant ho dona tot a cada embat. 10 Perfecte. Presó. Nitrogen. 11 Bla que associem a la cama. Fixador de cabells alfabètic. Els ulls tancats. 12 Principi d’icterícia. S’ho miri amb atenció. Pila. 13 Lloen a la manera antiga. Sentint. L’antigor sense cap posició contrària. 14 Acolorit a la manera de Sant Martí. Fa estries.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain