La Vanguardia (1ª edición)

Literatura i realitat

-

Quan va venir Alberto San Juan al teatre de Torroella a representa­r l’obra Autorretra­to de un joven capitalist­a español, els que hi érem, a la sala, enteníem el text com un monòleg escrit per ser representa­t en un espai escenogràf­ic. En l’obra es dona la visió d’un personatge que va néixer l’any 1968 (com l’actor) i que explica la seva vida, a la vegada que com veu la del país amb els seus ulls mentre va arribant a l’edat actual.

Ara s’ha sabut que el PP a la Diputació de Granada va demanar a l’alcalde de la població de Pinos Puentes d’anul·lar aquesta representa­ció de teatre prevista per al 20 d’abril i que ja té totes les entrades venudes.

Una de les funcions de l’art és la crítica, una altra és la de poder fer ficció de la realitat per explicar millor allò que es vol evidenciar. Funcions que ara es volen censurar perquè hi ha qui confon la literatura amb la realitat.

L’altre dia una alumna em va preguntar si existien les sirenes. La nena havia confós la ficció amb la realitat. A la seva edat no és tan estrany. L’estrany és fer-ho en edats adultes.

Llevat que hi hagi motius per voler ocultar allò que mai no es vol que es representi, precisamen­t perquè es tem la realitat que s’hi evidencia.

E.I. RODRÍGUEZ PITARQUE

Torroella de Montgrí

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain