La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ensumada de Cyrano. Del vinagre. 2 Empadronad­a en una de les avingudes més amples del veïnat. Encoratja. 3 Última part de les potes dels insectes que segueix la tíbia. Impression­ar en grau summe. Rep perquè perd el cap. 4 Llenqueta de roba amb un petit trau cosida per la seva part superior a la part inferior de la pitrera d’una camisa. Botonet. El dolent dels contes infantils. 5 La part posterior de l’iglú. Antiguitat vital. Objecte d’estudi dels geòlegs que és ben contundent. Iode. 6 Composició religiosa molt present a la Bíblia. Invocà la protecció divina. La part de dalt de l’orxata. 7 Torrent. És quan beu que perd el cap. Rei sense corona.

8 Còpula. Campions de la baralla. Ho sentíssim. 9 Principi fluvial de rinitis. Matrius. La canta la soprano alta i rossa. 10 Inventar. Espesseeix tant la dissolució que acaba dipositant els materials al fons del got. Escaire. 11 Baixada d’esquiador. Mor per absència d’oxige. Volum sobre la famosa cabana d’un oncle. 12 Dia sense albada. Ens ho rumiaríem. Xai. 13 Bramem. Punts situats fora d’una corba les coordenade­s dels quals satisfan l’equació d’aquesta corba. 14 Colador per separar cucs de seda. Que fa benaventur­at algú.

VERTICALS 1 Les viles d’origen. Relatius a Ir. 2 Establir-ne el valor. M’ho empescaré. 3 Tindré una identitat pausada. Els penjolls més útils de la selva. Principi d’identitat. 4 Poden ser informàtic­s o polítics. La pluja més temuda. 5 Han perdut la porteria de rugbi. Així comencen totes les odes. Els boscos d’arbres més forts.

6 Mig dàctil. La longitud de la corda del gos. Anem escapçats. 7 Acullen a casa seva. La consonant de l’embriac. A les portes de Bratislava. 8 Fereixi l’ocellot perquè no pugui aixecar el vol. Varietat de pebrotera molt semblant al bitxo. La reial acadèmia espanyola. 9 As. Patata esmicolada. Relativa al territori que separa les penínsules dels continents. 10 Mitges caixes. Senties. Que fa cremor.

11 Jugada defensiva del rei. Fer servir a l’americana. Moix tot escuat.

12 La típica actitud del paleta dropo. Galó sense líquides. Emprenyat a la irlandesa. La ciutat de Mèxic ho és.

13 Al final, és el primer. Faci avançar la canoa. Acatà les ordres. 14 Entengui alguna cosa. Mesc.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain