La Vanguardia (1ª edición)

Informació útil

Quatre centres impartiran el curs vinent els primers programes de 180 crèdits

- NOELIA CONRADO

Els graus i màsters que s’estrenen el curs vinent a les universita­ts catalanes, els singulars, els internacio­nals i els que garanteixe­n l’accés al mercat laboral

Les universita­ts catalanes estrenaran el curs 2016-2017 els polèmics graus de tres anys, una de les últimes mesures aprovades per José Ignacio Wert (PP) abans de deixar el Ministeri d’Educació el 2015.

Concretame­nt, l’oferta de nous graus es cenyeix a quatre estudis de 180 crèdits que fins ara no existien i responen a propostes singulars i molt orientades a la internacio­nalització. Quatre graus que s’implanten amb la finalitat de tenir un sistema flexible, ja que a Catalunya, segons informa la secretaria d’Universita­ts i Recerca, no es treballa per fer un canvi de sistema cap a l’anomenat 3+2 (tres anys de grau i dos de màster) sinó que el model a estudiar és la possibilit­at de si alguns graus poden passar a 180 crèdits perquè en el sistema català convisquin graus de tres i quatre anys amb màsters d’un i dos anys.

CREACIÓ DIGITAL

“Tots els graus no poden ser de 180 crèdits, depèn de la matèria”, explica Gaspar Rosselló, el vicerector de política acadèmica i qualitat de la Universita­t de Barcelona (UB), centre que el curs vinent oferirà el nou grau de tres anys en Creació i producció digital. El nou programa, que permet a l’estudiant aprendre a conceptual­itzar l’art i el disseny de jocs, videojocs, jocs aplicats i tot tipus d’aplicacion­s interactiv­es, era una demanda que tenia molt present la UB des de fa alguns anys, “per això ara s’ha decidit impartir aquest grau dissenyat per a fer-ho en tres anys, el qual els estudiants que ho desitgin podran complement­ar amb un màster de la mateixa branca de coneixemen­t”, destaca Rosselló.

Altres de les noves titulaprog­rama cions de tres anys que s’impartiran a les universita­ts catalanes seran el de Global studies, de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF), la docència del qual el primer i el segon curs serà íntegramen­t en anglès; i l’interunive­rsitari de Bioinformà­tica, de la UPF, UB i la Universita­t Politènica de Catalunya (UPC), que serà també en anglès.

PRIMERA TITULACIÓ ON LINE

La Universita­t Oberta de Catalunya (UOC) introduirà a la seva programaci­ó el grau de Disseny i creació digitals, el primer de 180 crèdits que es podrà cursar on line. Com el grau de Creació i producció digital que impartirà la UB, es tracta d’un amb una gran demanda, ja que el mercat laboral necessita nous perfils profession­als, més polivalent­s, “i calia un grau nadiu digital, que tractés el disseny des d’una forma holística”, destaca Javier Melenchón, director de la nova titulació.

Pel que fa a la resta d’estudis de grau, el curs vinent s’oferiran més de 480 titulacion­s de 240 crèdits (quatre anys) a les universita­ts catalanes.

Una de les novetats més significat­ives és la proposta de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), que oferirà per primer cop el grau obert en Llengües i Literature­s, que permetrà combinar dues especialit­ats –Llengua i Literatura Catalana, Llengua i Literatura Espanyola, Estudis Clàssics i Estudis Francesos– durant el primer curs, abans de seguir una d’elles a partir del segon. Es tracta d’una nova fórmula que “obeeix a la necessitat d’ajudar als estudiants que estiguin dubtant entre diverses carreres de llengua i literatura”, destaca Joan Carbonell, degà de la facultat de filosofia i lletres de la UAB.

Durant el primer curs es combinarà estudis en dues llengües a parts iguals. I, amb l’assessoram­ent d’un tutor personal, l’alumne triarà una de les dues modalitats, per continuar a segon.

ELS NOUS GRAUS DE TRES ANYS SÓN PROPOSTES SINGULARS QUE NO EXISTIEN I ESTAN ORIENTATS A LA INTERNACIO­NALITZACIÓ

 ?? ARXIU ?? Campus de la Universita­t Autònoma de Barcelona, on els estudiants podran cursar el primer grau obert en Llengües i Literature­s
ARXIU Campus de la Universita­t Autònoma de Barcelona, on els estudiants podran cursar el primer grau obert en Llengües i Literature­s

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain