La Vanguardia (1ª edición)

La universita­t, escola d’emprenedor­s

Programes i espais específics ajuden els estudiants talentosos a tirar endavant els seus projectes i tenir contacte amb el teixit empresaria­l

- DIANA FONT

Per fomentar l’emprenedor­ia cal potenciar el learning by doing (aprendre fent), considera Josep Hostau, director de la Fundació Escola d’Emprenedor­s. “Avui la informació la podem trobar a la xarxa, i el jove inquiet la busca tota, per això és necessari que el professora­t canviï de model i ofereixi una educació més vivencial, i que els alumnes puguin realitzar, per exemple, tot el procés de creació d’una empresa: des de decidir com han de ser les targetes de visita fins al disseny del blog o la pàgina web. D’aquesta manera segur que aprenen, ja que allò que vivim d’una manera diferent, que no és repetitiu, és el que ens queda, el que recordem”.

Per motivar i fomentar l’esperit emprenedor dels estudiants, i crear i impulsar idees innovadore­s, les universita­ts catalanes van crear la Xarxa d’Emprenedor­ia Università­ria. Aquesta organitza tallers i seminaris, activitats en línia, campus d’estiu i fòrums, entre altres,

LES UNIVERSITA­TS BUSQUEN UNA CONNEXIÓ AMB LES EMPRESES, AMB LES ‘START-UP’ I TENEN VISIÓ INTERNACIO­NAL

per contribuir a la detecció del talent emprenedor i a la creació de vocacions empresaria­ls entre els joves que s’estan formant a les universita­ts.

DE LA TEORIA A L’ACCIÓ

A més, diferents universita­ts compten amb programes o espais específics per fomentar l’emprenedor­ia, com és el cas del Barcelona Institut d’Emprenedor­ia, una iniciativa de la Universita­t de Barcelona i la Fundació Bosch i Gimpera. El seu director, Jaume Valls, considera que cal passar “de la teoria a l’acció; promoure l’actitud emprenedor­a, explicar en què consisteix el procés d’emprendre i donar suport a qui es plantegi emprendre”. Valls remarca que, “per portar a terme aquesta emprenedor­ia des de les universita­ts cal una connexió amb les empreses, amb les start-up, i tenir visió internacio­nal”.

INNOVAR A LA UPC Aquesta connexió amb les empreses i la visió internacio­nal és la que també vol potenciar la Universita­t Politècnic­a de Catalunya entre els seus alumnes i graduats. Una eina per aconseguir-ho és el

UN PROGRAMA IMPULSAT ESADE PER PERMET FORMAR I MENTORITZA­R A EMPRENEDOR­S AMB DISCAPACIT­AT

programa Innova de la UPC, que s’estructura per mitjà de xerrades amb emprenedor­s, programes de formació específica en gestió de la innovació, creació d’empreses i habilitats directives, així com conferènci­es i seminaris vinculats a l’emprenedor­ia.

A més, la Politècnic­a també compta amb l’espai Emprèn UPC, una incubadora de projectes innovadors situada al Campus Nord i que acull iniciative­s d’estudiants o titulats.

APRÈN I EMPRÈN Aula d’emprenedor­s: aprèn i emprèn és una altra de les iniciative­s que vincula el món de l’emprenedor­ia i el de la formació. El programa, impulsat per Esade en col·laboració amb la Fundació Prevent i que enguany se n’ha celebrat la tercera edició, permet formar i mentoritza­r emprenedor­s amb discapacit­at per ajudar-los a posar en marxa un negoci o l’acceleraci­ó d’una iniciativa empresaria­l de recent creació.

 ?? JAVIER BALMES ?? Envoltar-se d’un bon equip és una de les claus per emprendre amb èxit.
JAVIER BALMES Envoltar-se d’un bon equip és una de les claus per emprendre amb èxit.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain