La Vanguardia (1ª edición)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que són a l’altra banda de l’espectre ideològic. Es tapa amb una flassada quan viatja a Letònia.

2 Dupliquem les errades ortogràfiq­ues al passaport. Les línies que uneixen les ciutats més de pressa. Res no és. 3 Proteccion­s. Aquesta transpira amb facilitat. 4 El cos de les rees. Beina d’un llegum que invoca la seva antiguitat vital. Llum de baix consum.

5 Presència i voluntat omnipotent de la divinitat. Nata laica. Avaria de progre. 6 Còpula. Hi és. Va a veure el senyor metge. 7 Eduard Domingo Mainat. Xales i t’hi rabeges, probableme­nt a l’estiu. Sempre sona per damunt del sol. 8 Abans en deien curt de vista. Matrícula dels camions de tulipans. Arrabassa un instrument de corda. Sofre. 9 Eximir el condemnat de la pena que li ha estat imposada. Conjunt d’animals de caça que han estat trets del cau. 10 Comèdia o tragèdia, sempre és una mica dramàtic. Eren predecesso­rs purs dels toros i els degollaren. Principi islàmic.

11 Au. Vent del sud que assota el claustre. Pal de bandera a subhasta.

12 Compost aromàtic de nom molt religiós que ocorre en la fracció benzènica del quitrà de carbó i del petroli. Troben prou espai per instal·lars’hi. El metall més noble. 13 Mustèlid que porta la pell blanca a l’hivern i torrada a l’estiu. Rifa. 14 Fluix hemàtic que reapareix cíclicamen­t. Són de pedra, gairebé com els polítics.

VERTICALS 1 Ho aconseguíe­m. Animal o planta amb qui un grup humà es considera en relació de parentiu.

2 Dieu la vostra. Pairé. 3 El meu cosí amb passamunta­nyes. Recorda. Agita el món. 4 D’aquests grups és més difícil sortir-ne que no pas entrar-hi. Bunyols, errors clars. 5 Teixits ideals per combatre el foc. Que provoca mals físics irreparabl­es. 6 En un tres i no res. Comença a sentir-se ovípar. Al final, totes aquelles coses sobre les muses eren enraonies. Iridi. 7 Els tallen els dallonses. Olla destapada. Tribunal Constituci­onal. Al bell mig del mur. 8 Llengua de l’est d’Europa. De pagès. 9 Armadura verda. El primer gos que va arribar a l’espai no era una criatura gens religiosa. Pedreta damunt la qual hom posa els diners, o altres peces de joc, en el joc de tella. 10 Ho repeteix malgrat no tenir targeta de crèdit. Tindràs una certa identitat. Principi etimològic. 11 Presoner. Robi arbres als habitatges. Planta herbàcia de les umbel·líferes. 12 Aïllat. De l’eix. Ribes gens romàntique­s. 13 Gros i bru. Aparell de corrioles que serveix per a plegar la vela d’una barca. Que tot ho entoma amb gran paciència i dignitat.

14 Va fent solc a força de braços. Estellaràs la fusta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain