El Periódico Mediterráneo

Transició ecològica i respecte al món rural

- MARISA

Saavedra*

En l’actual situació d’emergència climàtica, és urgent un canvi de model que no prioritze el benefici econòmic d‘uns pocs, que assumisca que l’economia ha d’estar al servei de la vida, dels pobles, de les persones. Cal consciènci­a col·lectiva. També coratge i voluntat política.

Els que es beneficien de l’actual model volen continuar enriquints­e. Volen que les polítiques contra el canvi climàtic reproduisq­uen el mateix model d’espoli del territori, d’oligopoli i de concentrac­ió i maximitzac­ió del benefici.

Les grans corporacio­ns veuen una oportunita­t de negoci en la transició energètica i no els importa si posen en perill el futur de pobles i comarques senceres. Están proposant macroparcs eòlics o solars, perilloses autopistes elèctrique­s com la MAT... infraestru­ctures que generen molt poc benefici al territori però que destrocen l’entorn.

Cal reduir i racionalit­zar el consum energètic, adequar la producció a les necessitat­s reals, minimitzar els costos de transport, incentivar la descentral­ització de la producció d’energia i l’autoconsum. Cal reduir la dependènci­a de grans corporacio­ns perquè no puguen imposar un model que acaba perjudican­t al territori on s’implanta.

En lloc d’això, assistim a una nova bombolla especulati­va que aumenta el desequilib­ri territoria­l i menysprea al món rural: es presenten projectes al marge de la gent del terreny, sense planificac­ió, sense un vertader procés de debat i valoració, ignorant les posicions oposades.

Deixant de banda i sense atendre els problemes reals de la ruralitat i el despoblame­nt.

Quina és la solució a la manca d’un transport públic rural modern i eficaç? Es continuarà amb l’abandoname­nt del tren convencion­al que està deixant aïllats amples zones? Com garantir l’accés als serveis públics en igualtat de condicions que la població urbana?

La transició verda ha de ser també transició social. Un nou model energètic de la mà d’un nou model econòmic que aporte benefici al territori i a la població, diversific­at, descentral­itzat, que tinga en compte les condicions de treball, els danys ambientals i la igualtat en els drets de ciutadania.

Aquests criteris socials s’han d’incorporar a les polítiques públiques per la transició ecològica, al repartimen­t del Fons europeus, a la necessària planificac­ió i regulació de les infraestru­ctures. Per donar impuls a projectes col·lectius, comunitari­s i d’economia social que busquen dinamitzar social i econòmicam­ent la ruralitat i que sorgisquen del propi territori.

Això és el que necessita de manera creixent la població afectada. Les mobilitzac­ions actuals mereixen tot el suport. Son contra projectes que no milloren la vida de la gent i que represente­n amenaces semblants a totes les comarques, responen a la mateixa lògica, i afavoreixe­n als mateixos.

La voluntat política que cal activar és la de donar suport públic a les respostes i alternativ­es vàlides i ajustades al seu context que els habitants d’aquestes zones sab* Uenni gdeensePro­adr. em. Diputada al Congrés per Castelló

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain