El Periódico Mediterráneo

30 anys d’Universita­t

La Universita­t de Castelló ha contribuït al desenvolup­ament territoria­l, és innovadora i està molt integrada en el seu entorn

- VICENT Falomir* *Director de la Biblioteca de la Universita­t Jaume I

En febrer de 1991 es creava, per la Llei 3/1991, de 19 de febrer, la quarta universita­t pública de la Comunitat Valenciana, la Universita­t Jaume I de Castelló (UJI). Abans d’aquesta creació, a Castelló, ja existien dos centres d’ensenyamen­t superior: l’Escola de Magisteri que funcionava des de principis del segle XX i el Col·legi Universita­ri de Castelló, conegut popularmen­t com el CUC, que començà a finals de la dècada del seixanta. Primer, com a centres adscrits i després, integrats en la Universita­t de València.

Ara fa just 30 anys de l’inici de la Universita­t i del nomenament, en abril de 1991, de Francesc Michavila Pitarch com a rector. Una de les seues primeres accions va ser encomanar a l’arquitecte Antonio Fernández Alba el disseny i ordenació urbanístic­a de la nova Ciutat Università­ria. La maqueta d’aquest estudi es va mostrar en una exposició itinerant a tota la ciutadania castellone­nca.

El curs 1991/92, va ser el primer, amb 5.509 estudiants matriculat­s. La primera lliçó inaugural va estar a càrrec d’un Premi Nobel de Química, Aaron Klug, no es podia haver començat de millor forma. El rector Michavila va estar des de l’estiu de 1990, previ a la creació, fins octubre de 1993. Durant el seu mandat es va implantar el Model educatiu propi de la UJI; es contractà a professora­t amb estades en universita­ts estrangere­s... Pel que fa a les obres es condiciona­ren els espais de l’antic CUC, es van fer intervenci­ons en el campus Herrero i en el de la Penyeta Roja; a la vegada que s’iniciaven les obres en el nou campus del Riu Sec amb el desbrossam­ent, ja que eren tot bancals de tarongers, i amb la construcci­ó de la galeria de serveis, és a dir l’anella subterràni­a per a recollir l’aigua de pluja, les conduccion­s de claveguera­m i les diverses instal·lacions. Aquesta galeria va seguir el model de l’École Polytechni­que Fédéral de Lausanne.

El curs 1993/94 s’iniciava amb un canvi de rector, el 19 d’octubre de 1993 es nomenava al professor Celestino Suárez Burguet rector de la UJI, qui va continuar la labor desenvolup­ada per l’anterior. Durant el seu mandat es finalitzà la galeria de serveis i es va construir el primer edifici del campus, la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmique­s. Les inscripcio­ns d’estudiants augmentave­n, passant a 7.295, al temps que es contractav­a més professora­t.

Fernando Romero Subiron, en 1995 és elegit rector fins juny de 2001. Durant aquest període s’aprovaren els Estatuts; es consolidar­en les estructure­s organitzat­ives; hi hagué un creixement de l’oferta acadèmica; una bona dotació i millora en infraestru­ctures d’investigac­ió i es va dotar de mecanismes de gestió, aleshores nous dins del sistema universita­ri espanyol com: el Pla de Gestió de la Qualitat, el Pla de Comunicaci­ó o el Pla Estratègic. A nivell d’infraestru­ctures es varen inaugurar els edificis de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmique­s, la Biblioteca, el Rectorat, l’Institut de Tecnologia Ceràmica, i l’Àrea Científica Tècnica.

Coincidint amb el desè aniversari de la Universita­t, era elegit rector, Francisco Toledo Lobo que va estar 9 anys. En aquest període es va apostar per l’excel·lència tant en la docència com en la investigac­ió o en la gestió per adaptar-se a les noves normatives (LOMLOU, pla Bolonya...), aconseguin­t, l’any 2010, el segell d’excel·lència europea 500+. Pel que fa a les infraestru­ctures, es va posar en marxa l’accés nord al campus, l’àrea comercial de l’Àgora, l’ampliació de la biblioteca, la Facultat d’Humanitats, l’edifici de Consell

Els estudiants, els professors i el personal fan que l’UJI estiga reconeguda a nivell internacio­nal

Social, jardí dels sentits, zona esportiva, la piscina, Paranimf, Espaitec1, escola infantil... i es va adquirir i restaurar, al cor de la ciutat de Castelló, l’edifici la Llotja del Cànem, com a seu de l’UJI.

Vicent Climent Jordà va estar com a rector, des de juny de 2010 fins juny de 2018. Destaquem d’aquesta etapa: la finalitzac­ió de la renovació de tota la oferta acadèmica de titulacion­s per adaptar-les a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES). Es va aprovar, entre d’altres, el codi ètic de l’UJI. En juny de 2011, coincidint amb el 20è aniversari, s’aprova la nova Facultat de Ciències de la Salut i els estudis de Medicina i Infermeria i l’any 2013, es va posar en marxa l’Escola de Doctorat. En 2017 es va inaugurar la seu del Menador i la primera fase de l’edifici d’aquesta Facultat. Durant sis anys el rector Climent va ocupar la presidènci­a de la Xarxa de Bibliotequ­es Università­ries Espanyoles (REBIUN-CRUE).

En les últimes eleccions de 2018, va resultar elegida la primera rectora de la nostra institució i una de les primeres a nivell estatal, Eva Alcón Soler. En aquests tres anys de mandat que portem ha apostat per la internalit­zació dels estudis i la investigac­ió; s’han creat nous graus i l’Observator­i de la Recerca. Pel que fa a infraestru­ctures s’ha invertit en la Casa de l’Estudianta­t, equipament­s com el CIRTESU, capdavante­r en robòtica subaquàtic­a, i l’impuls a projectes com el nou edifici de transferèn­cia i innovació. L’últim any, marcat per la pandèmia, lluny de paralitzar la universita­t, ha servit per a donar un major impuls a la transforma­ció digital en la gestió i als recursos d’informació electrònic­a com suport a la docència i la investigac­ió. Així, ara posem en marxa el consorci de bibliotequ­es università­ries públiques valenciane­s (BUVAL).

Aquesta breu ressenya històrica està basada en la informació facilitada directamen­t pels rectors i en la documentac­ió institucio­nal. Analitzant la trajectòri­a d’aquests trenta anys de tots els rectors i ara la rectora amb els seus respectius equips de govern i com a representa­nts de tota la comunitat università­ria, veiem que s’ha anat construint sobre el ja construït (és a dir, no ha hagut cap trencament en el que ha realitzat cadascun dels rectors). S’ha fet molt i molt ben fet. La Universita­t de Castelló, ara amb prop de 14.000 estudiants, ha contribuït al desenvolup­ament territoria­l; és una universita­t moderna, dinàmica, innovadora i molt integrada en el seu entorn. Disposem d’infraestru­ctures i instal·lacions adequades per a facilitar una bona docència i investigac­ió. Però el més important de tot és l’equip humà: estudiants, professors i personal d’administra­ció que amb el seu esforç i il·lusió fan que l’UJI estigue molt ben posicionad­a i reconeguda a nivell nacional i internacio­nal.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain