El Periódico Mediterráneo

Pels drets de les mares

- BALMA Llansola* *Portaveu adjunta de Compromís per Vila-real

Des que Mary Wollstonec­raft va publicar Vindicació dels drets de la dona, el moviment feminista ha aconseguit avanços socials com el dret a rebre una educació, el dret a vot o al permís per maternitat. Però ser mare i alhora feminista va ser durant una època incompatib­le. La lluita feminista volia aconseguir la igualtat i la maternitat significav­a, i encara significa, un entrebanc a nivell profession­al i personal, per a moltes dones.

El feminisme actual, però, pensa la maternitat en positiu i bona part del treball se centra en la consecució de drets relacionat­s amb la criança i les cures. I així ho veiem des de Compromís. Per això, estem duent a terme tot un seguit de reivindica­cions per millorar l’atenció a les futures mares amb accions com les presentade­s per la portaveu adjunta a les Corts, Mònica Àlvaro, per a la implantaci­ó d’Unitats de Lactància al sistema sanitari valencià i d’una Oficina de Lactància Materna, així com la creació de cases de part com a espais alternatiu­s per a l’atenció a l’embaràs i al part. Unes instal·lacions que pretenen humanitzar els naixements amb totes les garanties sanitàries i on les matrones són les principals proveïdore­s de cures.

En la mateixa línia, hem sol·licitat la inclusió de la mort perinatal com a supòsit dins de les baixes de maternitat i paternitat i advoquem per l’ampliació del permís de maternitat, fins almenys els 6 mesos de lactància que recomana l’OMS. A l’Ajuntament de Vila-real, Compromís hem sol·licitat en diverses ocasions la implantaci­ó de la Fecundació In Vitro a l’Hospital de La Plana. Iniciative­s destinades a aconseguir els drets de les mares, perquè a les dones ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain