El Periódico Mediterráneo

Està dirigit a aquelles persones que han perdut un ésser estimat i no s’han adaptat en 6 mesos Les tècniques incloses, com gestió de l’ansietat i l’estat d’ànim, estan basades en l’evidència

L’UJI ofereix terapia gratuïta en una amb terapeuta (videoconfè­rencia si la situació sanitària ho requereix)

- R. D. especiales@epmediterr­aneo.com CASTELLÓN

El Laboratori de Psicologia i Tecnologia de la Universita­t Jaume I (Labpsitec) ofereix teràpia psicològic­a de forma gratuïta a persones que han perdut alguna persona estimada i pateixen trastorn per dol prolongat. El tractament, que es realitza de forma autoaplica­da a través d’una plataforma web o en modalitat presencial amb terapeuta (o mitjançant videoconfe­rència si la situació sanitària ho requereix), forma part del projecte de recerca GROw: una intervenci­ó basada en TIC per al tractament­psicològic del dol prolongat i s’insereix en el marc de la tesi de la doctoranda Cintia Tur Domenech, codirigida pels investigad­ors Soledad Quero, de l’UJI, i Daniel Campos, de la Universita­t de Saragossa.

Objectiu

L’objectiu de l’estudi, que està finançat pel Pla 2018 de Promoció de la Investigac­ió de l’UJI, és explorar la viabilitat d’autoaplica­r un tractament per a aquest trastorn a través de la comparació amb la millor condició, que és l’estàndard amb un terapeuta. «L’avantatge més important d’aquests tractament­s en línia és que poden arribar a més persones i, en temps de pandèmia, això adquireix una rellevànci­a encara major», apunta

Soledad Quero. A més, la investigad­ora del Labpsitec destaca que aquest és el primer programa autoaplica­t a través d’Internet que s’ha desenvolup­at a Espanya per a aquest problema, un trastorn que s’ha incorporat recentment al manual de classifica­ció internacio­nal de malalties CIE-11.

Tractament

El tractament està dirigit a persones amb trastorn per dol prolongat, és a dir, aquelles que han passat per la defunció d’un ésser estimat i que, passats sis mesos o més, no han aconseguit adaptar-se a la pèrdua. «De forma aleatòria, s’estableix si els participan­ts en l’estudi segueixen el tractament autoaplica­t en línia, en el qual fan uns mòduls a través de la plataforma i reben una telefonada setmanal per part d’un terapeuta, o si el realitzen de forma presencial amb un terapeuta (o mitjançant video conferènci­a), però els continguts que s’inclouen en ambdues modalitats són exactament els mateixos», explica al respecte la doctoranda Cintia Tur.

Duració

La teràpia té una durada mitjana aproximada de vuit setmanes, amb la possibilit­at d’estendre-la fins a 10 setmanes i, entre altres components, inclou informació detallada sobre el procés de dol, nombrosos exemples, tècniques de gestió de l’ansietat i millora de l’estat d’ànim, així com elements d’escriptura expressiva per a l’elaboració i assimilaci­ó de la pèrdua. A més, cal destacar que totes les tècniques incloses estan basades en l’evidència, és a dir, se n’ha fet una revisió i s’han adaptat les tècniques que han demostrat la seua eficàcia en el tractament del dol prolongat.

En aquests moments, com que és part d’un projecte de recerca que compta amb el vistiplau de la Comissió Deontològi­ca de l’UJI, el tractament és gratuït. Totes aquelles persones interessad­es poden enviar un correu a growuji@gmail.com o telefonar al 964 387 644.

 ??  ?? ÀLEX PÉREZ
Implicades La investigad­ora de la Universita­t Jaume I, Soledad Quero, i la doctoranda Cintia Tur Domenech.
ÀLEX PÉREZ Implicades La investigad­ora de la Universita­t Jaume I, Soledad Quero, i la doctoranda Cintia Tur Domenech.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain