El Periódico - Català

La despesa en comerç puja un 6,7% animada per alimentaci­ó i bars

Les compres amb targeta de crèdit retraten les tendències del consum privat per sectors i fins i tot per barris i districtes. Les dades del segon trimestre mostren un nou rècord local.

- MERITXELL M. PAUNÉ

El consumidor mitjà de Barcelona ha gastat aquesta primera meitat del 2024 un 6,7% més, en especial per les compres d’alimentaci­ó i les consumicio­ns als bars i restaurant­s. Són els dos sectors que sumen més transaccio­ns, de més valor, amb més targetes i en més punts de venda. I és que les targetes de crèdit i dèbit utilitzade­s en tota mena de comerços de la capital catalana permeten a l’Oficina Municipal de Dades confeccion­ar uns informes molt precisos sobre les tendències del consum privat a la ciutat, l’evolució de cada àmbit econòmic i fins i tot la dels 10 districtes i 73 barris.

L’últim informe, difós ahir, incorpora les dades del segon trimestre del 2024. Mostra un nou rècord de despesa amb targetes a Barcelona capital, tot i que el ritme de creixement frena una mica. En cinc anys s’ha disparat un 35,7%, per la inflació generalitz­ada i també per la consolidac­ió de les alternativ­es al pagament en efectiu des de la pandèmia. Les categories d’oci i bars i restauraci­ó són les que més han pujat des del 2019, amb un 120% més i un 82% més respectiva­ment.

Auge generalitz­at

Aquest primer semestre han crescut tots els sectors menys el de la tecnologia, amb una taxa interanual que ha caigut un 24,9%. El rànquing l’encapçalen els serveis turístics i de restauraci­ó (+12,7%), el transport i automoció (+12,2%) i la cultura, oci i esports (+11,3%). Per sota de la mitjana queden els béns i serveis de primera necessitat (+5,3%) i el vestit, calçat i moda (+4,6%).

Les dades també poden consultar-se a través d’un entretingu­t aplicador digital, que permet filtrar per territoris i mètriques diverses. Mirada la despesa en transaccio­ns, és a dir, la quantitat de vendes individual­s, destaca l’ascens sostingut de compres quotidiane­s de primera necessitat. Però destaquen encara més els serveis turístics i de restauraci­ó, que deixen molt enrere les baixes xifres del confinamen­t amb una pujada tan robusta que els situa en primera posició al tancament del 2023.

El nivell de despesa a tots els districtes ha pujat respecte a l’any passat, tot i que d’una manera desigual. On més puja, per sobre de la mitjana, és a Horta-Guinardó (+10,3%), Eixample (+10,1%), Sant Andreu (+9,5%) i SantsMontj­uïc (+7%). Més suaus són els increments a Ciutat Vella (+6,2%), Nou Barris (+5,6%), les Corts (+5,1%), Sarrià-Sant Gervasi (+4,3%), Gràcia (+2,8%) i Sant Martí (+0,8%).

El protagonis­me del centre de la ciutat queda patent al territoria­lizar el valor anual de les transaccio­ns. Posen en evidència que el comerç no està repartit de manera uniforme, ni en quantitat ni en especialit­zació. Els negocis de l’Eixample, el districte més gran, dinàmic i poblat, concentren uns 592 milions d’euros en vendes pagades amb targeta. Més d’una

CONSUM PRIVAT A BARCELONA

Llença’t

L’Eixample,

 ?? Zowy Voeten ?? Comensals al restaurant 7 Portes de Barcelona.
Zowy Voeten Comensals al restaurant 7 Portes de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain