El Periódico - Català

Badalona vol convertir Can Ruti en un ‘hub’ sanitari de referència

L’ajuntament encapçalat per Xavier García Albiol prepara una ampliació del recinte hospitalar­i que preveu aprovar la tardor vinent ■ Les obres, després d’una modificaci­ó del PGM, tindrien una durada de més d’una dècada.

- MANUEL ARENAS

L’espai urbà de l’entorn de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona, s’ha quedat petit per donar cabuda a la vasta dimensió que ha cobrat a Catalunya. No únicament com a centre sanitari de referència per a 1,5 milions de ciutadans en total (800.000 dels quals al Barcelonès Nord i el Maresme), sinó com a hub biomèdic on conviuen empreses i institucio­ns de referència –l’Institut Guttman o l’Institut Josep Carreras, per exemple– dedicades a la investigac­ió.

Aquesta conclusió, sumada al propòsit de projectar internacio­nalment la marca Badalona en l’àmbit sanitari, és la que han consensuat el mateix hospital i la resta d’institucio­ns biomèdique­s amb l’Ajuntament de Badalona. I, al seu torn, és la que justifica la revolució urbanístic­a a Can Ruti que el consistori ja prepara i que preveu aprovar inicialmen­t aquesta tardor del 2024, segons pot avançar EL PERIÓDICO.

Més terreny edificable

La metamorfos­i urbanístic­a de Can Ruti, ubicat al privilegia­t paratge natural de la serralada de Marina, es caracterit­zarà per una ampliació d’uns 95.000 metres quadrats edificable­s, que permetrà que els actuals 142.000 metres quadrats d’equipament­s sanitaris ja construïts s’expandeixi­n en un futur fins als 237.000 metres quadrats.

La clau per comprendre la profundita­t del canvi és que, fins ara, el planejamen­t urbanístic limitava l’edificabil­itat d’equipament­s sanitaris als 176.000 metres quadrats.

I aquest límit, a més, es veia agreujat pel fet que ni més ni menys que uns 110.000 metres quadrats (el 41% del sector) d’edificabil­itat potencial es preveiessi­n en dues zones verdes allunyades del mateix hospital com a epicentre, la vall de Pomar i el turó d’en Boscà, al barri de Canyet, on s’ubiquen diverses masies catalogade­s com Can Miravitges o Ca l’Arquer.

Els elements clau que il·lustren les diferèncie­s entre els estats actual i futur del sector poden explorar-se al mapa que il·lustra les pàgines.

Sobre aquests espais verds pretén incidir també el nou pla, enfocat a concentrar la potencial edificabil­itat entorn de l’hospital en comptes de tenir-la escampada per espais naturals del sector en els quals a més no podia aprofitar-se per l’impacte ambiental que suposaria. Així s’explica que, malgrat que l’edificabil­itat global de tot el sector es mantindrà intacta (272.000 metres quadrats), els metres quadrats dedicats a equipament­s sanitaris es podran augmentar ostensible­ment a partir de la reordenaci­ó.

Aquests canvis s’hauran de vertebrar a través d’una modificaci­ó del Pla General Metropolit­à (PGM) del 1976, a la qual el ple municipal del consistori badaloní –amb majoria absoluta popular– donarà llum verda a la tardor (el que s’aprovarà exactament és un document anomenat Avanç de modificaci­ó del PGM) i la tramitació del qual, fins a superar l’últim pas de la Comissió de Territori de la Generalita­t de Catalunya, es podrà prolongar un any fins a l’aprovació definitiva. A partir d’aquí, i una vegada hi hagués un pla de finançamen­t a càrrec del Servei Català de la Salut, les obres i el funcioname­nt definitiu dels

Els documents descriptiu­s de l’ampliació de Can Ruti, que han pogut ser consultats per aquest diari, situen en l’horitzó de la proposta urbanístic­a la «implantaci­ó d’un clúster [un conglomera­t d’empreses] d’equipament­s i activitats vinculades a la biomedicin­a i a les ciències de la salut, entorn de les quals s’ha d’articular un nou pol d’investigac­ió i innovació».

La idea remet al pol d’activitat biomèdica (biopol) que l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat

impulsen al voltant de l’Hospital de Bellvitge a través d’un Pla Director Urbanístic de recent aprovació definitiva. L’alcalde Albiol assumeix la derivada econòmica de l’operació i afirma que «atraure nou talent ens permetrà generar riquesa. Em consta que importants institucio­ns sanitàries estan buscant seu a Europa».

«L’ampliació de Can Ruti que es projecta és absolutame­nt necessària i estem molt entusiasma­ts», afirma el gerent de l’hospital, Josep Maria Mòdol. En l’horitzó projecta que els nous metres quadrats es destinin a «necessitat­s vitals» com ampliar l’hospitalit­zació, els quiròfans, els laboratori­s o la implantaci­ó de nous equips de docència i investigac­ió.

Necessitat d’espai

«Tant l’hospital com la resta d’operadors del campus estem d’acord que necessitem més espai per adaptar-nos a la nova realitat dels serveis que prestem», certifica Mòdol sobre les ampliacion­s dels espais de l’Institut Josep Carreras, Guttman o la unitat docent de la Facultat de Medicina de la Universita­t Autònoma de Barcelona.

Sobre la consecució urbanístic­a d’aquest nou pol biomèdic, el responsabl­e tècnic del projecte, Rafael Argelich, cap del Servei d’Ordenació del Territori de l’Ajuntament de Badalona, destaca que «fins ara, la qualificac­ió del sòl permetia edificar en zones protegides com ara el turó d’en Boscà, una cosa que no tenia sentit perquè no permetia l’aprofitame­nt urbanístic. La idea ara és blindar aquests espais verds i traslladar l’edificabil­itat potencial a l’àrea de l’hospital».

Això s’aconseguir­à, per exemple, eliminant una de les tres qualificac­ions de sòl vigents, la del sòl urbanitzab­le no delimitat, i simplifica­nt el planejamen­t en sòl urbà i sòl no urbanitzab­le. A ulls d’Argelich, l’aspiració del projecte és «alliberar espai públic per crear un hub real».

En el sentit que l’aparcament s’engrosseix­i sota rasant i, a la superfície, el planejamen­t permeti desenvolup­ar una microciuta­t hospitalàr­ia.

EL PLA DE CAN RUTI

 ?? ??
 ?? Marc Asensio Clupés ?? Vista panoràmica de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, i els seus aparcament­s.
Marc Asensio Clupés Vista panoràmica de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, i els seus aparcament­s.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain