El Periódico - Català

ERC, a un pas d’entrar al govern de Collboni

Els republican­s, que assumiran Turisme i Drets Socials, entre altres àrees, convoquen demà la militància a una votació perquè avali el pacte.

- TONI SUST QUIM BERTOMEU

ERC ha decidit entrar en el govern de la ciutat i convertir-se així en soci de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a fi d’assumir àrees de gestió i la direcció d’alguns dels 10 districtes de la ciutat, i sotmetrà el seu pla demà a votació de la militància de la federació dels republican­s a Barcelona. Els republican­s van anunciar que han tancat un preacord amb els socialiste­s.

La direcció de l’agrupació de la capital catalana, la més rellevant del partit, va fer ahir una reunió de la seva executiva, que es va prolongar gairebé quatre hores, en la qual va certificar la seva intenció d’afegir-se al govern del PSC. En conseqüènc­ia, va convocar un congrés extraordin­ari en el qual els militants votaran demà per determinar si avalen el preacord. També la militància del PSC de Barcelona haurà de ratificar l’acord entre els dos partits.

ERC va anunciar després de l’executiva que en funció d’aquest preacord li correspond­rà gestionar temes vinculats amb el català, el turisme, la promoció econòmica, drets socials, projecció de ciutat, tercera edat i qualitat urbana.

Aire per gestionar

El pacte és esperat des de fa mesos, després que el grup que presideix Elisenda Alamany donés el seu suport als pressupost­os de Barcelona per al 2024. Els republican­s van ser els únics que van votar a favor dels comptes, cosa que no va servir perquè prosperess­in. Ho van fer mitjançant una qüestió de confiança. El cas és que l’avançament de les eleccions catalanes del 12 de maig i la celebració de les europees van ajornar la concreció de l’aliança.

No es tracta d’un acord que blindi la gestió del PSC, en el sentit que no li donarà la majoria absoluta, fixada en 21 regidors. Socialiste­s i republican­s sumaran 15 regidors. Però els primers, que ara tenen agendes molt dures per ser només nou, sense comptar l’alcalde, guanyaran aire per gestionar.

El grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona manté una posició unitària i favorable a l’entrada en el govern de Collboni, com va demostrar l’article publicat dimarts a EL PERIÓDICO per dos dels seus cinc regidors, Eva Baró, presidenta de la federació barcelonin­a, i Jordi Coronas, que anava en la candidatur­a de Patrícia Gomà, derrotada per Baró en les eleccions internes d’octubre passat per un sospir. La guanyadora va aconseguir 365 vots, el 50%, i Gomà, 342, el 47%.

A més de defensar que la militància és qui ha de decidir si es pacta amb Collboni, l’article és una prova que en el si del grup no hi ha dubtes sobre la conveniènc­ia de pactar amb el PSC i assumir responsabi­litats de gestió visibles, en contrast amb l’estratègia mantinguda en el mandat anterior: un suport extern pràcticame­nt estable que els republican­s van pagar amb la pèrdua de cinc dels 10 regidors amb què van guanyar les municipals del 2019, quan Ernest Maragall es va imposar a les urnes però no va ser alcalde pel suport del PSC i el del grup de Manuel Valls a Ada Colau en la investidur­a.

ERC es veu obligada a celebrar el congrés extraordin­ari a Barcelona perquè aquest mecanisme va ser fet servir ja el juny passat perquè la militància avalés una decisió totalment diferent, la de recolzar la investidur­a de Xavier Trias, amb el qual Maragall havia acordat un govern quan Collboni, per sorpresa, va aconseguir el suport del PP i de Barcelona en Comú i va aconseguir la vara de comandamen­t municipal en l’últim segon.

La direcció d’ERC, que viu moments d’angoixa després que Oriol Junqueras l’abandonés dilluns passat, i que ha obert un període previ a l’elecció d’una nova direcció a la tardor, ha deixat en mans de la federació barcelonin­a la consulta a la militància i el rumb estratègic que consideri convenient.

Carmen Felices Alonso, 93 anys, a les 15.00 hores; María Teresa Bastard Gil, 64 anys, a les 11.25 hores; Armonia Giménez Roger, 90 anys, a les 9.10 hores; Encarna Ramírez Izquierdo, 79 anys, a les 12.45 hores; Tomás Rodríguez

Martínez, 58 anys, a les 11.50 hores; Juan Ribas Torres, 80 anys, a les 10.30 hores; Marta Martínez Bosch, 60 anys, a les 9.50 hores; Isabel Ramos Najar, 73 anys, a les 16.30 hores.

Angelina Mirabet Bochaca, 92 anys, a les 12.00 hores; Ruth Hidalgo Galán, 48 anys, a les 12.30 hores; José

Chabás Bergón, 75 anys, a les 15.00 hores; Vicente Asencio Gamissans, 70 anys, a les 9.00 hores; Jordi Llovera Brescó, 87 anys, a les 10.30 hores; Rafael Navas Rubio, 90 anys, a les 10.00 hores; Ana Gutiérrez Soriano, 71 anys, a les 9.15 hores.

 ?? Marta Pérez / Efe ?? L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, saluda en un ple Elisenda Alamany d’ERC.
Marta Pérez / Efe L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, saluda en un ple Elisenda Alamany d’ERC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain