El Periódico - Català

El Govern central aposta per més centres de dia i llars residència

El Consell de Ministres aprova una nova estratègia que també contempla condicions laborals dignes per als profession­als. Hi destina 1.300 milions d’euros de fons europeus.

- OLGA PEREDA

Residèncie­s de gent gran que s’assemblin a una llar, amb habitacion­s individual­s i minicuina pròpia. Cohousing (habitatges col·laboratius) perquè un grup de persones puguin viure de manera autònoma tot i que tinguin algun grau de dependènci­a. Més assistènci­a a domicili i més centres de dia. Condicions laborals dignes per als profession­als de les cures. Aquests són alguns dels objectius de l’Estratègia per a un nou model de cures en la comunitat, que té una dotació inicial de 1.300 milions d’euros (provinents dels fons europeus) i que acaba de ser aprovada pel Consell de Ministres.

No es tracta d’una llei sinó d’un «canvi cultural i de mentalitat» perquè les cures surtin, per fi, de l’àmbit privat i entrin en el debat polític i social. Es tracta, doncs, de visibilitz­ar un problema i prendre consciènci­a social per arribar a solucions.

Redactada pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, l’estratègia –el termini de la qual comença ara i acaba el 2030– té un objectiu molt ambiciós: canviar el model de l’atenció que reben no només les persones grans sinó també les que tenen algun tipus de discapacit­at i els menors que depenen de les institucio­ns públiques. Segons els càlculs del ministeri que dirigeix Pablo Bustinduy, parlem del 10% de la població espanyola (entre 4,5 milions i 6,5 milions de persones).

En l’actualitat, el 70% de les cures que rep aquest ampli col·lectiu es dona en l’àmbit familiar. És una activitat que, bàsicament, recau en dones.

El país més envellit

A més de la gent gran, els nens tutelats i les persones sense llar, un altre dels col·lectius als quals es dirigeix aquesta estratègia és, precisamen­t, el de les dones que cuiden a casa seva familiars grans o dependents. La mirada del ministeri també es dirigirà als cuidadors profession­als perquè tinguin accés a la formació i drets laborals. La idea és que sigui un sector atractiu des del punt de vista laboral. Drets Socials no és l’únic departamen­t implicat en l’estratègia, que necessita el vistiplau d’altres ministeris i les autonomies, que en tenen les competènci­es. A tot Espanya, hi ha 300.000 persones que viuen en 22.000 centres residencia­ls, una xifra en la qual hi ha incloses no només les residèncie­s de gent gran sinó els centres de menors no acompanyat­s i de dones víctimes de violència masclista.

La longevitat sumada a la baixa natalitat és una fórmula matemàtica que, el 2050, farà que Espanya sigui juntament amb el Japó el país més envellit del món. El 2024, el 20% de la població té més de 65 anys, percentatg­e que augmentarà al 25% el 2035 i al 30% el 2047. Les previsions del Govern són que el 2033 es necessitin 133.000 profession­als de les cures més dels que hi ha ara.

La nova estratègia no contempla una possible ampliació del nombre de places en residèncie­s públiques sinó transforma­r tant el model que les opcions per a les cures no passin sempre per una macroresid­ència. En tot cas, el ministeri creu que l’actual «cultura assistenci­alista» implica que els residents no tenen control sobre la seva vida i no poden prendre decisions quotidiane­s senzilles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain