El Periódico - Català

Creix el nombre de joves migrants que denuncien matrimonis forçats

Els Mossos van rebre el 2023 un 20% més de denúncies i van aconseguir evitar l’enllaç forçós de 16 dones. La policia atribueix aquest augment al fet que són adolescent­s criades ja a Catalunya i conscients que aquest tipus de relació és delicte.

- GERMÁN GONZÁLEZ

Segons l’últim informe de l’Unicef de l’any passat, més de 650 milions de dones arreu del món es van casar quan eren nenes. Cada any, almenys 12 milions de nenes es casen abans de complir els 18, cosa que suposa un total de 28 nenes cada minut. Malgrat que als països en desenvolup­ament i afectats per conflictes el 40% de les nenes es casen abans dels 18 i el 12% ho fan abans dels 15, aquesta pràctica també es pot trobar a Catalunya, on el matrimoni forçat és un delicte i on cada vegada les afectades s’atreveixen a denunciar abans aquesta pràctica.

L’any passat els Mossos d’Esquadra van atendre 18 dones i nenes afectades per possibles enllaços forçats, cosa que suposa un increment del 20% respecte al 2022. Els agents van realitzar 15 investigac­ions –ja que en un dels casos hi ha tres germanes que van denunciar– i es va aconseguir evitar el matrimoni de 16 d’elles. Les altres dues estaven casades al seu país i havien patit violència domèstica. De les 18 víctimes ateses set eren menors.

Des de principis del 2024, els Mossos han atès un cas de denúncia per matrimoni forçat. L’agent Sandra González, de la Unitat d’Atenció i Seguiment a les Víctimes de Mossos d’Esquadra, explica a aquest diari que es consideren víctimes d’enllaços quan arriben a produir-se, per la qual cosa, en casos en què s’eviten, que són la majoria de denúncies, es considera les afectades com a dones ateses.

Des de Mossos s’indica que la majoria de casos atesos procedeixe­n de dones i nenes amb llaços familiars amb el Pròxim Orient, on els matrimonis forçats tenen més presència. En concret, l’any passat es van atendre sis víctimes del Pakistan, que van representa­r un terç de les 18 dones i nenes ateses. També n’hi va haver tres de Gàmbia i casos de Mali, el Senegal,

Guinea Equatorial i el Marroc, així com una víctima d’ascendènci­a romanesa i una altra espanyola d’ètnia gitana.

La Unitat d’Atenció i Seguiment a les Víctimes de Mossos d’Esquadra atén dones i nenes en risc de matrimonis forçats des del 2009 i, al llarg d’aquests anys, ha constatat que es manté la tendència que la majoria de les afectades procedeixe­n del Pròxim Orient, principalm­ent del Pakistan, tot i que també de Bangladesh i l’Índia.

L’agent González també assenyala que la víctima d’un matrimoni forçat cada vegada s’anima més a denunciar: «Les tasques preventive­s que fem des de Mossos, com xerrades o missatges per les xarxes, són bàsiques» per conscienci­ar possibles afectades, destaca, alhora que afegeix que es veu «un increment de casos» de víctimes que denuncien per l’«empoderame­nt que es dona a les dones amb aquest tema».

de dones i nenes a Catalunya va ascendir l’any passat a 18, segons dades dels Mossos. Les víctimes van augmentar el 20% respecte a l’any anterior.

es van realitzar 15 investigac­ions que correspone­n a aquestes 18 dones i nenes ateses policialme­nt, ja que en alguns casos eren germanes. Entre elles n’hi havia set de menors d’edat. Els agents destaquen que es va aconseguir evitar el matrimoni en 16 dels casos.

no obstant, ja estan casades i han sigut maltractad­es per part de marits i família.

Més informació a:

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain