El Periódico - Català

L’estètica retro s’imposa a les vambes

- Laura Estirado

Ens agraden les vambes. Ens encanten les sneakers. Que aixequi la mà qui no tingui més de diversos parells a l’armari. Les sabatilles esportives són la gran moda del segle XXI. Combinen amb tot, des de vestits i faldilles fins amb el vestit jaqueta per anar a l’oficina. I en els últims mesos, el model amb el hype més alt, el que cotitza més i el que més influència està tenint en l’street style no és cap altre que les clàssiques Adidas Samba.

Des que el 2023 les tops i prescripto­res d’estil més famoses, com les germanes Hadid –Bella i Gigi–, Hailey Bieber, Kaia Gerber i companyia, van començar a passejar-se amb aquest calçat retro i futboler, s’han convertit en les més desitjades, venudes i versionade­s (i les més vistes d’Instagram, Pinterest i TikTok). Copen les primeres llistes de tendències de vambes i han acabat als peus de gairebé tothom, combinades amb armaris d’allò més variats.

Fins i tot Rishi Sunak, el primer ministre del Regne Unit, les va combinar a l’abril amb un vestit per a una entrevista a Downing Street, i va despertar la ira d’alguns internaute­s fanàtics, que van veure en l’outfit la «sentència de mort» de la sabatilla de culte. «Demano un respectuós perdó a la comunitat Samba», es va veure obligat a declarar el conservado­r, també fan del clàssic model de l’esportiva amb l’emblemàtic logo de tres bandes.

I és que, gràcies a aquesta icona creada en els 50 per Adi Dassler, l’empresari alemany fundador d’Adidas, el gegant esportiu ha experiment­at en el primer trimestre d’aquest any un augment en les vendes a Europa i la Xina del 14% i del 8%, respectiva­ment. Tant Samba com el model Gazelle han rellançat Adidas per sobre del seu principal competidor, Nike –les vendes del qual van disminuir

«Clara va passar la infància i va entrar a la joventut dins les parets de casa seva, en un món d’històries sorprenent­s i de silencis tranquils, on el temps no es marcava amb rellotges ni calendaris, i on els objectes tenien vida pròpia. El passat i el futur eren part de la mateixa cosa». Així descrivia la casa Clara, personatge de la novel·la ‘La casa de los espíritus’ d’Isabel Allende. Per a l’arquitecte Marià Castelló (Eivissa, 1976) la casa tradiciona­l de les Pitiüses és també un òrgan més, que respira i batega tot sol. No jutja, però observa, abillada sempre amb roba modesta. A continuaci­ó explica com era exactament aquesta casa, i si té cabuda en un món on hem passat del fanal de llum als focus en un efímer parpelleig.

—Com descriuria disseny? la seva filosofia de

— Analítica, sensible, permeable, holística... Falta perspectiv­a quan es tracta de parlar d’un mateix o de la feina que fem a l’estudi, però sí que puc dir que a l’hora d’afrontar un projecte tractem de diluir les fronteres entre discipline­s i entre les escales d’actuació. Gairebé sempre les primeres decisions són de caràcter territoria­l, patrimonia­l i paisatgíst­ic. En paral·lel avaluem el paper de l’arquitectu­ra i, gairebé inevitable­ment, desenvolup­em el disseny interior i fins i tot objectes i detalls d’escala molt petita. Tot això cercant una harmonia que sigui capaç de commoure.

—Què significa per haver rebut el Premi Ramon Llull 2023?

— Tant el premi Ramon Llull 2023 com el de Sant Jaume 2022 foren dos reconeixem­ents inesperats que vaig viure amb il·lusió. Que la societat de la qual formes part mostri interès en la teva activitat profession­al és una mostra d’afecte per a mi difícil d’expressar amb paraules, però que en el meu cas et proveeix d’energia i confiança per seguir.

 ?? ?? L’èxit de les versions retro d’Adidas ha fet que Nike rellanci les Cortez en totes les seves versions (les primeres són de fa 52 anys). El model, que s’ha rellançat aprofitant també els 30 anys de
–«Corre, Forrest, corre», diu Jenny (Robin Wright) al protagonis­ta (Tom Hanks), s’ha actualitza­t amb una punta més àmplia i plafons laterals més ferms. 89,99 euros.
L’èxit de les versions retro d’Adidas ha fet que Nike rellanci les Cortez en totes les seves versions (les primeres són de fa 52 anys). El model, que s’ha rellançat aprofitant també els 30 anys de –«Corre, Forrest, corre», diu Jenny (Robin Wright) al protagonis­ta (Tom Hanks), s’ha actualitza­t amb una punta més àmplia i plafons laterals més ferms. 89,99 euros.
 ?? ?? En contra de la creença popular, no van ser creades per al Mundial de 1950 del Brasil ni estan inspirades en el popular ball brasiler. En realitat, és un disseny del fundador de la marca, Adi Dassler, per a un partit de futbol que es va jugar a Alemanya als anys 50, en què l’excepciona­l rendiment de les vambes sobre superfície­s congelades els va valer el sobrenom de
120 euros.
En contra de la creença popular, no van ser creades per al Mundial de 1950 del Brasil ni estan inspirades en el popular ball brasiler. En realitat, és un disseny del fundador de la marca, Adi Dassler, per a un partit de futbol que es va jugar a Alemanya als anys 50, en què l’excepciona­l rendiment de les vambes sobre superfície­s congelades els va valer el sobrenom de 120 euros.
 ?? ?? Juntament amb les Suede, les Palermo són un altre emblema de l’estètica Terrace, una de les tendències del moment. Els dos models són de Puma. Avui, Dua Lipa és ambaixador­a d’aquestes vambes, molt semblants a les Adidas Spezial. També tenen un disseny senzill i retro que es remunta a les grades de futbol dels 80, amb la clàssica sola de goma. A més, hi són en molts colors. 120 euros.
Juntament amb les Suede, les Palermo són un altre emblema de l’estètica Terrace, una de les tendències del moment. Els dos models són de Puma. Avui, Dua Lipa és ambaixador­a d’aquestes vambes, molt semblants a les Adidas Spezial. També tenen un disseny senzill i retro que es remunta a les grades de futbol dels 80, amb la clàssica sola de goma. A més, hi són en molts colors. 120 euros.
 ?? ?? Encarnació­n del luxe silenciós i aspiracion­al, les Campo són un dels models més exitosos de la marca francesa amb producció brasilera. Són les tennis més minimalist­es i responsabl­es amb el medi ambient. I és que estan confeccion­ades en cuir boví ChromeFree. Kate Middleton i altres són fans d’aquest model tan versàtil com sofisticat. 150 euros.
Encarnació­n del luxe silenciós i aspiracion­al, les Campo són un dels models més exitosos de la marca francesa amb producció brasilera. Són les tennis més minimalist­es i responsabl­es amb el medi ambient. I és que estan confeccion­ades en cuir boví ChromeFree. Kate Middleton i altres són fans d’aquest model tan versàtil com sofisticat. 150 euros.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain