El Periódico - Català

Exigir el mateix al producte importat que al local

Les clàusules mirall

-

El que demanen els manifestan­ts és que les produccion­s agràries i ramaderes que arriben al territori de la Unió Europea segueixin els mateixos processos de cultiu o de cria que els d’aquí, és a dir, que a les importacio­ns d’aliments de països extracomun­itaris se’ls apliquin els mateixos criteris sanitaris i ambientals que als produïts a Europa (clàusules mirall). Aquesta va ser una de les qüestions que va treure els tractors a les carreteres l’hivern passat i que, segons els convocants de la protesta d’ahir, amb prou feines ha millorat aquests mesos. Els manifestan­ts demanen, així mateix, que s’adoptin mesures per donar prioritat al consum d’aliments locals i que s’apliquin rebaixes fiscals als carburants necessaris per a la producció agrícola.

En total, la mitjana dotzena d’organitzac­ions espanyoles que criden a la mobilitzac­ió tenen previst barrar el pas al trànsit a partir de les 10 del matí als passos fronterers d’Irun (Guipúscoa), Somport i el Portalet (Osca), Bossòst i la Seu d’Urgell (Lleida) i a Puigcerdà, el Coll d’Ares i la Jonquera (Girona). A Catalunya, les entitats convocants són Revolta Pagesa, el moviment nascut arran de les manifestac­ions del febrer passat, i la Unió d’Associacio­ns del Sector Primari Independen­ts. de la Jonquera, des d’on es van desviar automòbils i camions. Als primers, els Mossos d’Esquadra els van derivar cap a la carretera N-2, mentre que els vehicles pesants van ser dirigits cap als aparcament­s que hi ha a la zona. Una vegada plens, al voltant al migdia, Trànsit els va instar a aparcar als espais habilitats a Martorell i la Roca del Vallès, a 130 quilòmetre­s de la frontera.

Això no va evitar l’enuig de les associacio­ns de transporti­stes, que van denunciar la passivitat del Govern central davant les mobilitzac­ions, que, segons la Federació Nacional d’Associacio­ns de Transport d’Espanya (Fenadismer), vulneren el dret a la lliure circulació dels més de 20.000 camions espanyols que creuen diàriament la frontera espanyola. Els transporti­stes recorden que el febrer passat van haver de «suportar amb absoluta impotència i atipament les mobilitzac­ions que va portar a terme una part del sector

 ?? Marc Asensio Clupés ?? Agricultor­s catalans i francesos tallen l’AP-7 a la Jonquera, ahir.
Marc Asensio Clupés Agricultor­s catalans i francesos tallen l’AP-7 a la Jonquera, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain