El Periódico - Català

ERC prioritza una Mesa sobiranist­a i allunya per ara un pacte amb el PSC

▶ Els republican­s aposten per primera vegada per un acord amb Junts, la CUP i els Comuns per controlar l’òrgan rector del Parlament ▶ La formació d’Albiach rebutja unir-se a aquesta suma

- QUIM BERTOMEU

ERC va fer un pas més ahir en les negociacio­ns sobre l’arrencada de la legislatur­a a Catalunya i va traslladar que la seva «prioritat» és formar al Parlament una «Mesa antirepres­siva». Això passaria per negociar un pacte a quatre bandes entre els republican­s, Junts, la CUP i els Comuns per mirar de controlar l’òrgan director de la Cambra catalana. Alhora, també significa que Esquerra allunya un pacte amb el PSC.

Aquesta posició d’ERC suposa una evolució significat­iva respecte al que defensaven els republican­s els últims dies. Fins ara, el partit d’Oriol Junqueras no s’havia decantat amb tanta claredat per aquest pacte en la Mesa. No ho descartave­n, cert, però fins ahir no havien expressat que era la prioritat. De fet, es deixaven estimar tant pel PSC com per Junts.

La portaveu d’ERC, Raquel Sans, va explicar que aquesta Mesa «antirepres­siva» hauria de tenir almenys dos objectius: el primer, garantir que puguin votar els diputats independen­tistes que viuen a l’estranger per evitar l’acció de la justícia. Són Carles Puigdemont, Lluís Puig (Junts) i Ruben Wagensberg (ERC). El segon, garantir que al Parlament «es pugui parlar de tot». És a dir, que des de la Mesa no es frenin debats i resolucion­s que puguin entrar en conflicte amb la doctrina del Tribunal Constituci­onal.

Virtuts i defectes

El pla d’ERC té un asterisc: els Comuns ja han dit que no estan disposats a formar part d’aquesta suma, ja que no volen cap pacte amb Junts. Això significa que aquesta «Mesa antirepres­siva», si arriba a bon port, acabarà sent una Mesa independen­tista pactada entre ERC, Junts i la CUP. Si el PSC vol contrarest­ar aquest pacte i aconseguir la presidènci­a del Parlament, haurà de mobilitzar el PP i Vox a favor seu. Aquesta Mesa «antirepres­siva» té virtuts i defectes per a ERC. La principal virtut és la següent: si el PSC no articula un pacte a la contra, els republican­s tindran amb tota probabilit­at la presidènci­a del Parlament. I si el PSC sí que articula un pacte a la contra, podran denunciar que els socialiste­s comencen la legislatur­a pactant amb la dreta i la ultradreta.

Però no tot són bones notícies per als republican­s. Si aconseguei­xen articular aquesta Mesa independen­tista amb Junts i la CUP, el primer que els exigiran els postconver­gents és promoure la investidur­a de Puigdemont com a president de la Generalita­t. I si la seva situació no ha canviat i continua a l’estranger –per la dificultat d’aplicar l’amnistia–, es podria tornar a iniciar l’embolic que ja va viure el Parlament després de les eleccions catalanes del 2017. Junts i ERC van acabar enfrontats i amb greus acusacions creuades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain