El Periódico - Català

Estat i Fundació La Caixa controlen per primera vegada el 50% de CaixaBank

▶ La recompra d’accions fa que el FROB i la institució fundadora elevin la seva participac­ió des del 46% del 2021 ▶ L’accionaria­t de la resta dels grans bancs és més atomitzat

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

El nucli dur d’accioniste­s de CaixaBank ha guanyat pes des que es va consumar l’absorció de Bankia el març del 2021. La suma de les participac­ions de l’Estat i la Fundació Bancària La Caixa –en els últims temps immersa en una estratègia de rellançame­nt del grup industrial amb què alimenta la seva obra social- ha passat del 46,13% de llavors al 49,24% del tancament de l’any passat. Tot apunta, a més, que podria haver superat ja el 50% o estaria a prop de fer-ho en els pròxims mesos, a causa de les recompres i amortitzac­ions d’accions realitzade­s pel banc presidit per José Ignacio Goirigolza­rri durant aquest mes de maig. I això malgrat que els supervisor­s bancaris preferirie­n que el sector públic sortís de l’accionaria­t del primer banc del mercat espanyol i que la fundació reduís el seu pes en aquest.

CaixaBank, així, és un cas particular entre els grans bancs del país. Comptar amb dos propietari­s amb tant pes en el seu capital social el distingeix del Santander i el BBVA, primer i segon bancs espanyols pel seu negoci internacio­nal i que tenen un accionaria­t molt més atomitzat. El mateix passa amb el Sabadell, entre les altres entitats cotitzades del sector. Que tingui tants accioniste­s és una de les raons que ha animat el BBVA a llançar una opa hostil per comprar-lo malgrat el rebuig del consell del seu rival, però alhora eleva la incertesa sobre si aconseguir­à seduir amb la seva oferta prou propietari­s (l’operació està condiciona­da a arribar al 50,01% del capital). Només Bankiter (controlat per Jaime Botín) i Unicaja (controlada per la fundació Unicaja) tenen una situació equiparabl­e a la de CaixaBank.

El Govern ha rebut 998,7 milions en divises, que tenen un impacte positiu en el dèficit públic

Amortitzac­ió d’accions

L’augment de la participac­ió de l’Estat i la fundació, això sí, no s’ha degut al fet que hagin augmentat la seva inversió. Des de l’absorció de Bankia, CaixaBank ha recomprat en borsa i amortitzat prop de 688 milions d’accions, el 8,5% de les inicials, dins de la tendència general en el sector d’utilitzar aquesta via indirecta de remuneraci­ó als accioniste­s. Al reduir el nombre de títols en circulació, el valor comptable de la resta augmenta, cosa que anima la seva cotització borsària. L’últim procés d’amortitzac­ió es va produir el 5 de maig passat, però el dia 10 el banc va anunciar que havia tancat la recompra de més de 104,6 milions d’accions més. Quan les amortitzi, previsible­ment d’aquí a uns mesos, haurà fet desaparèix­er el 9,83% dels títols que tenia el març del 2021.

L’Estat podria haver venut algun petit paquet d’accions per mantenir la seva participac­ió inicial en el banc, prèvia a les recompres, però ha preferit no fer-ho, amb la qual cosa el seu pes en el capital ha pujat al reduir-se el nombre total de títols de l’entitat. Així, el Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB), dependent del Ministeri d’Economia, ha passat de controlar el 16,118% de CaixaBank després de la fusió al 17,623% després de l’amortitzac­ió del 5 de maig passat. Si continua sense desfer-se de títols, el percentatg­e augmentarà fins al 17,877% quan el banc amortitzi l’últim paquet d’accions que ha adquirit. I de moment el Govern té poc incentiu per vendre: tenir un percentatg­e més alt del capital li permet cobrar més dividends (ja ha rebut 998,7 milions d’euros des del 2021, que tenen un impacte positiu en el dèficit públic).

A més, des que es van anunciar els contactes entre Bankia i CaixaBank el setembre del 2020, la participac­ió pública s’ha revaloritz­at en borsa entorn d’un 237% i 4.674 milions, dels 1.965 milions als 6.639 milions d’euros. Així mateix, els analistes estimen que l’acció de l’entitat catalana encara té recorregut a l’alça i preveuen que el seu benefici creixi aquest any fins a superar els 5.000 milions i estigui a prop d’aquesta cota el 2025 i el 2026, per la qual cosa la majoria aconsellen comprar els títols o mantenir-los en cartera. El FROB va contractar fa uns mesos STJ Advisors perquè l’ajudi a analitzar quan i com sortir del banc català (es pot fer mitjançant vendes en bloc o petites desinversi­ons en borsa). Però tot i que el Govern s’ha donat fins al final de 2025 per desinverti­r, pot ampliar el termini tantes vegades com vulgui.

La Fundació La Caixa, presidida per Isidre Fainé, sí que va vendre un petit paquet d’accions l’any passat. El seu braç inversor, Criteria, es va desfer d’una mica més de 24,5 milions d’accions (un 0,32% del capital del banc) per un import de 99,819 milions d’euros i amb unes minusvalid­eses d’1,183 milions (va vendre a un preu mitjà una mica inferior al valor que atorgava a la seva participac­ió en la seva comptabili­tat). Amb tot, no ha sigut suficient per contrarest­ar l’efecte de la recompra i amortitzac­ió d’accions del banc, de manera que la seva participac­ió ha pujat del 30,01% del 2021 al 31,92% del tancament del 2023.

 ?? Alberto Paredes / Europa Press ?? Les torres de La Caixa a l’avinguda Diagonal de Barcelona.
Alberto Paredes / Europa Press Les torres de La Caixa a l’avinguda Diagonal de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain