El Periódico - Català

Wagner i Parra, duo operístic

‘Justice’ i ‘El crepuscle dels déus’

- PABLO MELÉNDEZ-HADDAD

OBC. L’Auditori . 10/05/2024

Ja a la recta final de la seva temporada, l’OBC ha volgut mirar al repertori operístic oferint seleccions de dues obres d’orientacio­ns estètiques diferents.

A la primera part es va estrenar una suite de Justice, l’última òpera del compositor Hèctor Parra, que va viure la seva première al gener al Grand Théâtre de Ginebra. Aquesta reducció d’una mica més de mitja hora –encàrrec de l’Auditori- presenta només un escorç de l’obra, una proposta nascuda del director d’escena i cineasta suís Milo Rau que té com a teló de fons un accident a la República Democràtic­a del Congo d’un camió que transporta­va àcid sulfúric que es va estavellar contra un autobús, tragèdia que va acabar amb la vida d’una vintena de persones.

L’òpera comença quan la multinacio­nal minera responsabl­e de l’accident celebra un sopar benèfic per construir una escola a la localitat congolesa (després d’oferir 250 euros per nen mort i 1.000 per cada adult com a indemnitza­ció). Amb llibret en francès del congolès Fiston Mwanza Mujila, Justice dona la paraula a les víctimes, i a la suite la soprano Lauren Michelle, que a l’estrena va interpreta­r els personatge­s de l’avocate i la mare de la jeune fille, va oferir moments dels dos rols.

Abans es va escoltar l’obertura, d’ambient entre de fosc i festiu, amb una orquestra de més de 90 efectius, sense electrònic­a i amb un colorista aparell de percussió. Michelle va aportar una veu bonica, d’elegant fraseig, excel·lent ús dels reguladors i imponents aguts, sabent sobreposar-se al poder orquestral. La suite funciona com a peça de concert, tot i que, com sol passar en aquests casos, la música queda descontext­ualitzada de la trama, lluny de la força teatral que requereix immersa en un clímax etern.

Parra va explicar detalls de l’obra i va afirmar que es va basar en melodies, cançons i danses de la zona. «Amb el nostre treball intentem reclamar dignitat per a milions de persones al cor de l’Àfrica», va sentenciar.

A la segona part una OBC inspiradís­sima va revisar fragments de Götterdämm­erung (El crepuscle dels déus), tercera jornada, i final, de la Tetralogia wagneriana de L’anell del nibelung. Amb un so brillant, el titular del conjunt català, Ludovic Morlot, va realitzar petits miracles a l’oferir una lectura contundent i ben plantejada, comptant amb l’atractiu material vocal de la soprano irlandesa Sinéad Campbell Wallace a la Immolació de Brünnhilde.

La cantant va lluitar per no ser fagocitada per un Morlot que no va equilibrar nivells. En tot cas, va emocionar la prestació dels meravellos­os solistes de trompa, trompeta, travessera i fusta en general, mentre que a la corda greu, estrella de la vetllada, li va faltar cos en moments clau.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain