El Periódico - Català

El Govern apel·la a Ayuso sobre les lleis LGTBI

L’Executiu envia la seva proposta a la Comunitat de Madrid abans d’anar al Constituci­onal

- IVÁN GIL ELENA MARÍN

El Govern ha elaborat ja la seva proposta sobre els articles que la Comunitat de Madrid haurà d’eliminar o modificar en les lleis trans i contra la LGTBI-fòbia per garantir-ne la constituci­onalitat. El document s’enviarà en les pròximes hores als serveis jurídics del Govern regional, segons ha pogut saber aquest diari. Un requerimen­t «per resoldre les discrepànc­ies» que s’emmarca dins la negociació entre les dues administra­cions oberta al març després d’activarse la comissió bilateral, prèvia al recurs d’inconstitu­cionalitat.

El document dirigit al Govern d’Isabel Díaz Ayuso, al qual ha tingut accés El Periódico de España del grup Prensa Ibérica, amb prou feines inclou canvis respecte a la proposta inicial de fa dos mesos que es va remetre a l’Executiu regional des del Ministeri de Política Territoria­l a instàncies del Departamen­t d’Igualtat. Demana que es deroguin aspectes relacionat­s amb els «drets» de les associacio­ns LGTBI o els informes mèdics que la norma regional exigeix als menors abans de procedir a un canvi de sexe. La pilota queda ara a la teulada de la Comunitat de Madrid, que haurà de respondre per intentar arribar a un acord que eviti el recurs davant el Tribunal Constituci­onal.

Després del primer informe remès que va donar origen a l’obertura de la comissió bilateral, el Govern de Díaz Ayuso va informar que treballari­a en aquestes reunions per mirar d’«evitar un nou atac» de l’Executiu de Pedro Sánchez i evitar el recurs d’inconstitu­cionalitat, però defensava les seves lleis i advertia que no veia que el ministeri qüestionés llavors «les suposades retallades en els drets LGTBI».

En la proposta de modificaci­ó formal que s’enviarà ara, el Govern proposa que en la Llei de protecció integral contra la LGTBIfòbia i la discrimina­ció per raó d’orientació i identitat sexual se suprimeixi la part de l’articulat on s’estableix que les associacio­ns, entitats i organitzac­ions representa­tives dels col·lectius LGTBI i aquelles que tinguin per objecte la defensa i promoció de drets humans no podran presentar-se com a acusació o representa­r víctimes en processos penals o administra­tius sancionado­rs.

Les teràpies de conversió

D’altra banda, s’assenyalen els articles on s’especifiqu­en els drets d’utilitzaci­ó d’espais per part de les persones trans «sens detriment dels drets i la intimitat de la resta d’usuaris, especialme­nt dones, noies o nenes», a l’interpreta­r que menyscaba el principi d’igualtat. Finalment, es requereix eliminar la part del text on es fa referència que «l’assessoram­ent psicològic pugui considerar-se discrimina­tori ni contrari a la llibertat de la persona avaluada», ja que la llei estatal estableix una prohibició expressa de teràpies aversives o de conversió fins i tot si compten amb el consentime­nt de la persona interessad­a o del seu representa­nt legal. De moment, en el Govern regional informen que no tenen encara constància del contingut d’aquest document.

 ?? Eduardo Parra ?? La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.
Eduardo Parra La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain