El Periódico - Català

Toc de la JEC a RTVE per entrevista­r Sánchez

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

seu pla passa per incrementa­r el parc d’habitatge públic, per la via de l’edificació, així com per incentivar que actuals i futurs propietari­s privats posin al mercat els seus pisos.

Pretén fer-ho amb un impost sobre vivendes buides amb què confia frenar les pulsions «especulati­ves» del mercat. En aquesta lògica de frenar l’especulaci­ó, els Comuns pretenen crear una immobiliàr­ia pública, que intermediï sense alimentar pujades de preus. També regulant els lloguers de temporada i evitant així que incrementi­n preus.

En termes pressupost­aris, Albiach advoca per doblar l’actual pressupost que la Generalita­t destina a habitatge i arribar a l’equivalent a l’1% del PIB català. I va carregar contra la falta d’implicació de l’actual Govern d’ERC en aquesta matèria. «Aragonès ha sigut incapaç de complir aquest objectiu en tota la seva legislatur­a», va afirmar.

Contra la repetició electoral

Albiach va ser explícita amb la seva política de pactes, defensant que la seva prioritat passa per armar un tripartit al costat del PSC i ERC. És «l’única fórmula que suma», va afirmar. Precisamen­t ahir Illa va obrir la porta, per primera vegada des que va arrencar la campanya, a l’esmentada possibilit­at. «És una fórmula possible», va afirmar.

Conscient Albiach que els republican­s poden ser reticents a aquest alineament, va insistir que «ningú hauria de cometre la irresponsa­bilitat de portar-nos a una repetició electoral», perquè això equival «a dir a la gent que no sap votar, que s’ha equivocat». Albiach va acudir a l’acte acompanyad­a pel seu número 2, el també alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i del diputat al Congrés i ex tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello. També va destacar la presència del número 3 per Barcelona, Andrés García Berrio, així com la diputada i número quatre, Susana Segovia.

L’anunci de Pedro Sánchez de parar durant cinc dies continua portant conseqüènc­ies. L’última, relacionad­a amb l’entrevista que va protagonit­zar a RTVE fa una setmana, ja en plena campanya electoral a Catalunya, per explicar la seva decisió de continuar al capdavant del Govern. La Junta Electoral Central (JEC) va decidir ahir que l’ens públic ha de compensar la resta de candidatur­es que competeixe­n el 12M. També van acordar obrir expedient al (CIS) per l’enquesta flaix sobre la carta que va publicar Sánchez. L’entrevista de RTVE va ser denunciada per ERC, que en va demanar la prohibició. El PP també va acudir a l’àrbitre electoral.

Ahir, la JEC va decidir que RTVE compensi les formacions que es presenten a les eleccions a l’entendre que es va vulnerar el repartimen­t de temps taxat. La compensaci­ó s’haurà de produir abans de divendres. No obstant, la JEC publicarà la seva resolució completa avui. També va acordar obrir expedient tant al CIS com al seu president, José Félix Tezanos, per la realitzaci­ó de l’enquesta, que incloïa una pregunta sobre la intenció de vot, malgrat que durant períodes electorals és necessari informar-ne prèviament la JEC.

Tot i saber la importànci­a que tenen aquests comicis per al partit, són molts els líders populars que han desfilat per Catalunya durant aquesta campanya, però ahir el PP va mostrar un dels seus actius més valuosos: Isabel Díaz Ayuso, la presidenta de la Comunitat de Madrid. Ayuso va visitar Barcelona per demanar als catalans que no divideixin el vot i evitar així, segons va apuntar, que governin els independen­tistes, que ha qualificat de «bandits, totalitari­s i corruptes».

El partit va elegir un dels seus principals símbols a la capital catalana: la plaça d’Artós, al barri de Sarrià. Considerad­a el «bastió» contra l’independen­tisme, se la coneix per acollir algunes de les protestes contra el referèndum i el procés entre el 2017 i el 2019. A més, està situada a Sarrià-Sant Gervasi, calador on els populars han aconseguit conquerir un bon nombre de vots; de fet, allà van arribar a la majoria en les passades eleccions generals. En aquests comicis, Vox va quedar lluny d’atrapar el PP, però sí que va aconseguir uns resultats per sobre de la mitjana en aquesta comunitat.

La líder popular a Madrid va demanar unitat a la papereta perquè el PP faci de «contrapès» davant el «separatism­e sense límits», que considera que porta «a la dictadura».

En un to dur i ferm, Ayuso es va dirigir en repetides ocasions al candidat del PSC, Salvador Illa, com un «excel·lent mentider» i un «desastre gestor», amb referència a la seva època de ministre de sanitat, durant la qual va haver d’afrontar la pandèmia de coronaviru­s. El candidat del PSC és el principal favorit per arribar a la victòria diumenge.

«És el cavall de Troya de l’independen­tisme xenòfob», va assegurar Ayuso sobre Illa, mentre l’acusava de ser la «marioneta» del president del Govern central, Pedro Sánchez, i dels «seus amics», en al·lusió als partits independen­tistes, pels pactes entre el PSOE, ERC i Junts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain