El Periódico - Català

La Comissió Europea investiga Meta per no combatre la desinforma­ció

▶ Brussel·les desconfia de les pràctiques de la matriu de Facebook i Instagram per garantir un seguiment efectiu del contingut polític a temps real

- SILVIA MARTINEZ

Amb les eleccions europees a la cantonada (del 6 al 9 de juny), la Comissió Europea va llançar ahir dos nous procedimen­ts d’infracció contra Meta, matriu de Facebook i Instagram, per les pràctiques de la companyia respecte a la publicitat enganyosa, el contingut polític en els seus serveis i la falta de disponibil­itat d’una eina efectiva de seguiment en temps real de tercers abans dels comicis europeus.

«La ràpida i àmplia difusió d’opinions i informació a xarxes socials com Instagram i Facebook ofereix grans oportunita­ts. Però les plataforme­s en línia també són vulnerable­s a la difusió de desinforma­ció i a la interferèn­cia estrangera, en particular en el període previ a les eleccions. Llancem un procedimen­t d’infracció formal contra Meta perquè sospitem que incompleix­en les obligacion­s de la DSA [sigles en anglès de la llei de serveis digitals] respecte a la publicitat enganyosa i el contingut polític, i no ofereixen als investigad­ors, periodiste­s i parts interessad­es en les eleccions eines de monitoratg­e en temps real i mecanismes efectius per assenyalar contingut il·legal», va explicar en un comunicat el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

Els temors de Brussel·les es refereixen a quatre grans àrees.

Respecte a la publicitat enganyosa i la desinforma­ció, els tècnics comunitari­s sospiten que la companyia de Mark Zuckerberg no compleix les obligacion­s de la llei, que va entrar en vigor a principis de març, quant a la difusió d’anuncis enganyosos i campanyes de desinforma­ció: «La proliferac­ió dels esmentats continguts pot presentar un risc per al discurs cívic, els processos electorals i els drets fonamental­s».

Avaluar i mitigar riscos

El segon àmbit que preocupa és la visibilita­t del contingut polític i el temor de la seva degradació en els sistemes de recomanaci­ó d’Instagram i Facebook. La investigac­ió se centrarà en la compatibil­itat d’aquesta política amb les obligacion­s de transparèn­cia i reparació dels usuaris de la DSA, així com en els requisits per avaluar i mitigar els riscos per al discurs cívic i els processos electorals.

El tercer gran focus d’atenció i el que més preocupa és la falta d’una eina efectiva de seguiment electoral i discurs cívic en temps real de tercers, particular­ment en vigílies de les eleccions al Parlament Europeu i altres eleccions.

Finalment, Brussel·les també sospita que el mecanisme de notificaci­ó i acció de Meta, que permet als usuaris notificar contingut il·legal, no compleix les obligacion­s de la nova llei. mordassa

 ?? Dau Ruvic / Reuters ?? Logotip en 3D de Facebook davant de la bandera de la UE.
Dau Ruvic / Reuters Logotip en 3D de Facebook davant de la bandera de la UE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain