El Periódico - Català

El Banc d’Espanya veu inevitable un nou ajust de les pensions el 2025

▶ Es produirà una pujada de cotitzacio­ns o una retallada de la paga si d’aquí un any l’Airef certifica que la despesa de les retribucio­ns arriba a suposar el 13,3% del PIB

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

L’economia espanyola presenta una conjuntura favorable, amb un creixement del PIB que sorprèn a l’alça i que està al capdavant de les principals economies de la zona euro. Però una cosa és la conjuntura (del moment), i una altra, l’estructura (a mitjà i llarg termini). I és aquí on l’Informe anual del Banc d’Espanya, publicat ahir, treu a la superfície totes les incerteses que, segons el seu parer, enfosqueix­en les perspectiv­es de l’economia espanyola i que afecten, al seu judici, el sistema de pensions, el mercat laboral, els impostos, els comptes públics, l’accés a l’habitatge, la mida de les empreses, la productivi­tat, el sistema educatiu i la reducció de les desigualta­ts socials.

«Espanya ja fa més d’una dècada que no aconseguei­x mantenir un camí de convergènc­ia sostingut en renda per càpita amb la resta dels nostres socis europeus», va certificar el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en la presentaci­ó de l’informe anual. «Revertir aquestes tendències requerirà ambició i grans acords polítics que permetin consolidar les reformes necessàrie­s al llarg del temps», va reconèixer el governador després d’advertir que –com ha dit el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) en el seu informe recent sobre Espanya– «la falta de consensos, en un context d’elevada fragmentac­ió política, pot dificultar el disseny i la implementa­ció de les reformes estructura­ls i del pla de consolidac­ió fiscal, i afectar negativame­nt les perspectiv­es de creixement futur».

Advertènci­a d’Europa

En el cas del sistema públic de pensions, l’informe anual veu pràcticame­nt inevitable la necessitat d’adoptar a partir del 2025 noves mesures d’ajust (per apujar cotitzacio­ns o retallar la quantia de la prestació). Això serà així si el març del 2025 l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) certifica que la despesa en pensions ha arribat al 13,3% del

PIB. El 2023 aquesta despesa va arribar al 13,1% i les projeccion­s publicades recentment per la Comissió Europea adverteixe­n d’un creixement més pronunciat del que havia estimat el Govern.

L’informe recent Ageing report 2024 de la Comissió Europea preveu que l’última reforma del sistema de pensions a Espanya (que, entre altres qüestions, garanteix la revaloritz­ació de les prestacion­s amb l’IPC) elevarà al 17,3% del PIB el pes de la despesa en pensions el 2050 (l’Airef projecta un pes del 16,2% en l’horitzó del 2025 i el Banc d’Espanya apunta a una forquilla d’entre el 14,3% del PIB i el 16,9%, segons diferents hipòtesis de creixement econòmic).

La reforma que va impulsar el ministre José Luis Escrivá va incorporar una clàusula de salvaguard­a perquè en el moment en què la despesa superi el 13,3% del PIB s’adoptin mesures d’ajust, per la banda dels ingressos (amb noves pujades de cotitzacio­ns) o de les despeses (amb retallada de les prestacion­s) a un termini de cinc anys.

L’Informe anual del Banc d’Espanya desaconsel­la noves pujades de les cotitzacio­ns socials, ja que, segons els seus càlculs, cada punt que pugen les quotes comporta 50.000 llocs de treball menys al cap de quatre anys. «Les estimacion­s del Banc d’Espanya suggereixe­n que, en el cas de ser necessària la seva activació [de la clàusula de salvaguard­a], realitzar l’ajust correspone­nt exclusivam­ent mitjançant un increment de les cotitzacio­ns socials podria ser perjudicia­l per a l’ocupació i la competitiv­itat de l’economia espanyola», apunta el governador del Banc d’Espanya.

La raó demogràfic­a que hi ha darrere de l’esclat de la despesa en pensions té a veure amb l’anomenada taxa de dependènci­a. En l’actualitat, el pes del col·lectiu de persones de més de 64 anys sobre la població total se situa al voltant del 26,6%. D’acord amb les projeccion­s demogràfiq­ues de l’Eurostat, la taxa de dependènci­a pujarà en 27,2 punts, fins al 53,8%, l’any 2053.

Necessitat de més treballado­rs

Segons el Banc d’Espanya, «perquè la taxa de dependènci­a a Espanya es mantingués constant al llarg dels pròxims 30 anys, la mida del col·lectiu nascut a l’estranger en edat de treballar hauria de ser tres vegades més gran que la prevista per l’INE en les seves projeccion­s de població recents», que ja preveuen un guany de gairebé 10 milions de població immigrant fins al 2053. En concret, segons les estimacion­s del Banc d’Espanya, el 2053 es necessitar­ien 24,673 milions d’immigrants més en edat de treballar per aconseguir mantenir l’actual taxa de dependènci­a del 26,6%.

El Banc d’Espanya també aconsella una reforma profunda del sistema tributari que, entre altres qüestions, serveixi per augmentar el pes recaptator­i dels impostos indirectes (IVA i impostos especials) i dels de caràcter mediambien­tal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain