El Periódico - Català

Desenes de ferits en protestes violentes al nord de Kosovo

▶ La missió de l’OTAN reforça la seva presència al territori arran dels enfrontame­nts entre la policia i la comunitat sèrbia

- IRENE SAVIO

Desenes de persones van resultar ferides ahir al municipi de Zvecan, al nord de Kosovo, després de greus enfrontame­nts entre la comunitat sèrbia (majoria a la zona) i la policia albanokoso­var.

El principal detonant d’aquest nou capítol del conflicte entre Sèrbia i Kosovo va ser la decisió de Pristina de posar en marxa dies enrere un operatiu destinat a permetre l’accés per la força als edificis oficials de la zona d’alcaldes albanesos.

Regidors que la comunitat sèrbia del nord rebutgen ja que van ser elegits en uns recents comicis en què aquest grup no va participar (només va votar el 3,47%), en forma de protesta per la falta d’un acord sobre el seu estatus dins de Kosovo. El teló de fons és el no reconeixem­ent de Sèrbia de la independèn­cia de la seva antiga província i l’escassa integració dels serbis a Kosovo.

En aquest context incendiari, l’OTAN va decidir dilluns incrementa­r la presència als carrers de diverses localitats del nord, després que els últims dies es revifés la tensió entre les dues comunitats. No obstant, al municipi de Zvecan –on diversos manifestan­ts serbis s’havien congregat per manifestar el seu desacord–, el balanç va ser nefast.

Italians i hongaresos

Al voltant de 25 militars, d’un contingent d’italians i hongaresos de la missió KFOR de l’OTAN van resultar ferits amb fractures d’ossos i cremades, i almenys 53 civils també van patir lesions i van haver de ser traslladat­s a l’hospital de Mitrovica. Els soldats de KFOR, per la seva banda, van ser ingressats a l’hospital americà de Pristina.

La tensió, de conseqüènc­ies imprevisib­les, genera una gran preocupaci­ó dins de la UE i els EUA. Tant és així que diumenge els EUA, França, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit van tornar a reiterar, amb un to molt dur, la condemna de qualsevol iniciativa que suposi augmentar la inestabili­tat a la zona. En el comunicat, després d’un de similar emès divendres, el grup de països va insistir en la seva crítica al Govern kosovar i va convidar Sèrbia i Kosovo a centrar-se en el pla de pau proposat per la UE els últims mesos. En aquesta línia, van avisar que tota «nova acció unilateral» tindrà un «impacte negatiu» en la relació amb els països Quint (les potències que lideren, entre d’altres, el G7 i l’OTAN) i la UE.

L’evolució dels esdevenime­nts depèn ara també de la reacció del Govern d’Albin Kurti, el primer ministre que governa a Kosovo des del 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain