El Periódico - Català

El passeig de Gràcia es blinda per por de més vandalisme

Els comerciant­s reparen aquests dies els danys soferts i molts protegeixe­n els seus aparadors davant les noves mobilitzac­ions previstes per avui.

- PATRICIA CASTÁN

El tragí del canvi d’aparadors i tancaments és habitual ara

Encara no s’han

acabat d’avaluar les destrosses, però superaran els 750.000 euros

Com si d’un sisme amb múltiples rèpliques es tractés, els comerciant­s del centre de Barcelona contenen l’alè per la por que la ciutat encara afronti noves nits d’aldarulls. Tant, que alhora que reparen els 75 establimen­ts afectats al passeig de Gràcia per actes vandàlics, molts intenten blindar-se amb xapes metàl·liques o reixes. De fet, l’eix de compres tremola davant les concentrac­ions previstes per avui per si desemboque­n en nous episodis de violència.

El passeig era ahir un anar i venir d’operaris de cristaller­ia, fusters i ferrers prenent mesures, apedaçant o planifican­t tancaments molt més ferris que els que tinguessin fins ara. El seu president, Luis Sans, assumeix amb tristesa que l’eix d’or de les compres no pugui lluir a la nit uns aparadors vistosos perquè les reixes s’han convertit en prioritàri­es per als qui ja tenen experiènci­a al vial. «És una pena, però això ja s’ha convertit en habitual a Barcelona. Hi ha guerrilles urbanes que protagonit­zen aldarulls sigui quin sigui el motiu d’una concentrac­ió, des de desallotja­ments okupes fins a sentències del ‘procés’, la condemna de Hasél o el que estigui per venir», diu.

Sans considera que Barcelona i

París s’han convertit en epicentres d’aquests incidents, que en altres punts d’Europa són puntuals, per la qual cosa posa el focus més enllà de la polèmica sentència al raper. «Cal canviar coses del Codi Penal», diu en al·lusió a aquest cas, però «aquí hi ha un problema de fons i és molt preocupant que es repeteixi una vegada i una altra», afirma. Advoca per «assumir com a ciutat que no podem continuar així, dialogar, preservar les mobilitzac­ions pacífiques i millorar els protocols dels Mossos perquè siguin més eficaços en aquests casos».

Ferides a tot l’eix

El rastre de la fúria d’alguns grupuscles pot veure’s encara amb claredat de cap a cap del passeig de Gràcia, des de la part més pròxima a la plaça de Catalunya, que concentra les marques més populars (trista estrena la de Nike al seu nou vaixell insígnia local) fins al tram superior que alinea les firmes de luxe, on Versace és només un exemple de l’«injustific­able vandalisme que irromp després de les mobilitzac­ions socials», entelant-les una vegada i una altra. Hi ha hagut un centenar de vidres trencats, una dotzena de negocis saquejats i unes 300 pintades, però el recompte de danys no ha finalitzat.

Un vidrier comenta a aquest diari que el passeig s’ha convertit a pesar seu en un dels seus millors clients. El saldo de destrosses en els últims anys és desolador en aquesta zona. Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, entitat que suma una vintena d’eixos comercials cèntrics i turístics, recorda que aquests dies plou sobre mullat, perquè la situació afecta un sector molt castigat per les restriccio­ns per la pandèmia.

De fet, moltes de les botigues greument malmeses estaven tancades a causa de les limitacion­s vigents fins ara (ni podien obrir les més grans de 400 metres quadrats, ni cap botiga no essencial els caps de setmana). A la clausura forçada se sumen ara factures de reparació de diversos zeros, que no està clar que moltes puguin cobrir amb les seves asseguranc­es. «Algunes estan cobertes, però d’altres tenen franquícia, o directamen­t hauran d’assumir-ho elles o reclamar a fons de garantia d’asseguranc­es», explica Jené, que distingeix el legítim dret de protesta davant permetre que «degeneri en descontrol contra la ciutat i els negocis».

«Tebiesa» de la Generalita­t

La reunió que el sector va tenir dijous amb representa­nts de la Generalita­t va servir per lamentar, de nou, «la tardança i la tebiesa en la condemna de Pere Aragonès als violents». En aquest sentit, Sans lloa que l’ajuntament hagi sigut aquesta vegada molt més ferm en el seu recolzamen­t al comerç.

Els atacs i saquejos a comerç han deixat aquests dies al darrere un passeig més tancat que mai, ja que a les esmentades restriccio­ns se sumen els establimen­ts que, podent obrir, han hagut d’abaixar la persiana perquè era impossible treballar sense aparadors o per falta de gènere. Una dependenta d’una coneguda botiga, que demana anonimat, es lamenta d’haver aconseguit sortir de l’erto per trobar-se amb aquest panorama, que l’ha deixat sense treballar uns dies. Sans explica que alguns han preferit no obrir aquests dies davant el temor que es reprodueix­in els incidents. I Jené confia que l’episodi quedi enrere i no faci més malbé la imatge de Barcelona, de cara a la recuperaci­ó que veuen cada vegada més a prop.

 ?? Ricard Cugat ?? Aparadors trencats en una joieria del passeig de Gràcia, ahir.
Ricard Cugat Aparadors trencats en una joieria del passeig de Gràcia, ahir.
 ?? Ricard Cugat ?? Operaris reparen i reforcen la façana de la Borsa de Barcelona, ahir.
Ricard Cugat Operaris reparen i reforcen la façana de la Borsa de Barcelona, ahir.
 ?? Ricard Cugat ?? Versace, una de les botigues que van ser saquejades, protegida amb plafons.
Ricard Cugat Versace, una de les botigues que van ser saquejades, protegida amb plafons.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain