El Periódico - Català

El pla d’ajust d’El Corte Inglés preveu 3.000 baixes

> La cadena de grans magatzems presentarà avui el pla als sindicats > El motiu és la caiguda d’ingressos per la pandèmia

- SARA LEDO EDUARDO LÓPEZ ALONSO

El Corte Inglés durà a terme un ajust gegant en la seva plantilla que aspira a convertir-se en el més gran de la història de la companyia. La cadena de grans magatzems presentarà avui un pla voluntari de reordenaci­ó de la plantilla que afectarà un màxim de 3.000 empleats, d’un total de 63.000 treballado­rs, segons va avançar El Confidenci­al i va confirmar EL PERIÓDICO en fonts del mercat. La reorganitz­ació afecta exclusivam­ent El Corte Inglés SA, és a dir, els grans magatzems, no filials com Viatges El Corte Inglés.

La companyia realitza aquesta reordenaci­ó laboral per adaptar-se a les noves circumstàn­cies i adequar els seus recursos a les noves necessitat­s després d’una forta caiguda d’ingressos registrada durant l’últim any a causa de la pandèmia del coronaviru­s. El confinamen­t va obligar el grup que dirigeix Marta Álvarez a tancar tots els seus centres, a excepció de la part d’Alimentaci­ó, entre els mesos de març i juny; i posteriorm­ent, també es va veure afectat per les restriccio­ns posades en marxa per les diferents comunitats autònomes, que han continuat limitant l’activitat de maneres molt variades, i per la caiguda de turistes gegant, grans consumidor­s del grup. En concret, entre els mesos de març i maig, El Corte Inglés va perdre 510 milions d’euros.

Reunió amb els sindicats

La decisió de reduir personal, presa pel consell d’administra­ció de la companyia, es presentarà avui als representa­nts dels treballado­rs CCOO, UGT, FASGA i Fetico en una reunió telemàtica a les 11 hores per, posteriorm­ent, crear una comissió negociador­a. En aquest cas, al contrari de l’ocorregut en altres ocasions, no hi ha un target definit encara, segons fonts coneixedor­es del pla, sinó que es tracta d’un pla de baixes voluntàrie­s dirigit als empleats de la companyia que el considerin atractiu. Tampoc està definida la fórmula jurídica amb què s’engegaran aquestes sortides, ni el cost

L’empresa calcula que entre els mesos de març i maig del 2020 va perdre uns 510 milions d’euros

que tindria per a l’empresa. «El millor escenari seria que es tractés d’un ero (expedient de regulació d’ocupació) voluntari en el qual negociem unes condicions i als qui els agradin, les agafen», reconeix el secretari general de Fetico, Antonio Pérez.

L’última vegada que la companyia va realitzar un ajust ho va fer sota la batuta del seu anterior president Dimas Gimeno, l’any 2017, amb un «pla de desvincula­cions voluntàrie­s» que va afectar un total de 1.341 treballado­rs. El cost per a l’empresa va arribar als 178 milions d’euros. Amb el coronaviru­s, el grup sencer va presentar un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) per força major per a 26.000 empleats; 22.000 empleats dels grans magatzems, 2.000 de la firma de moda Sfera i 1.900 treballado­rs de la filial Viatges El Corte Inglés.

Els grans magatzems continuen sent el cor del negoci per al grup, malgrat que l’empresa estigui embolicada en una transforma­ció que aposta clarament per la diversific­ació. La companyia vol donar protagonis­me també a l’àrea logística i aprofitar la infraestru­ctura amb què ja compta, que és la que dona servei als seus centres comercials i supermerca­ts. Potenciar la seva filial Sicor, que engloba els serveis integrals de seguretat, neteja, etcètera, per oferir-los a tercers, amb marges comercials més alts. I sobretot a fer créixer el seu negoci online per poder oferir els mateixos serveis que als seus magatzems a tots els seus clients però a través d’internet.

 ?? Elisenda Pons ?? Edifici d’El Corte Inglés, de la plaça de Catalunya de Barcelona, ahir.
Elisenda Pons Edifici d’El Corte Inglés, de la plaça de Catalunya de Barcelona, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain