El Periódico - Català

‘Le parapluie’

- Josep Maria Pou

Última hora de la tarda. Comença a apagar-se el dia i s’encenen, a salts, els fanals. Surto del cine. Camino carrer avall. Al meu

cap, encara, la música de Brassens: «Un petit coin de parapluie/ contre un coin de paradis». A poc a poc va passant del cap als llavis. M’atreveixo a cantar-la, tot just un murmuri. I com volent regalar-me l’escenari adequat, comença a ploure. Pluja fina. Accelero el pas i s’accelera, a la vegada, el ritme de la pluja. Les gotes, amb força, sobre el meu cap. Rellisquen pel meu front i desemboque­n a la punta del nas. Em dic que és igual, que no hi ha rentat que valgui. Que per molt que s’entossudei­xi el núvol que descarrega, no aconseguir­à esborrar les imatges que, al costat de la cançó, han quedat gravades a foc –a foc i aigua– a la meva memòria: Pasqual Maragall i Sílvia Pérez Cruz cantant (¡i ballant!) junts, al saló de l’antiga casa familiar; al seu costat, Diana Garrigosa (de qui dimecres que ve farà un any de la seva mort; per ella, el meu carinyós i agraït record), lúcida i valenta, sembla feliç; Lluna Pindado, la Lluna de Roquetes, ara adulta i actriu, acompanya al piano Le parapluie, que Maragall recorda nota per nota, paraula per paraula.

Aquesta és l’última seqüència del documental Maragall i la Lluna, que aquests dies es pot veure als cines. Un film molt recomanabl­e per qui es disposa a revisar de manera crítica el passat recent i a posar en ordre els records, però també per qui, sense haver-la viscut, ha sentit parlar d’una altra Barcelona i una altra Catalunya de vaivens i contrastos, de moments espectacul­ars (Olimpíades del 92) i conflictes irresolts (Estatut del 2006). Un film al qual caldrà acudir repetidame­nt per omplir els buits (silencis, falsedats, tergiversa­cions) de la història oficial. Un emotiu retrat del Maragall alcalde i el Maragall president, però també del Maragall més pròxim. El de les maragallad­es il·lustres. El d’avui dia, tan injustamen­t allunyat de si mateix.

La pel·lícula s’ha estrenat coincidint amb la present campanya electoral. A mi m’alegra que, en aquests moments, Maragall torni a ser als cartells. No anem sobrats de referents. Atent a la pantalla, recordava la sentència de Ciceró (que ocupava, i no casualment, la butaca del costat): «No podem canviar el passat, però podem preveure el futur».

Arribo, xop, a la porta de casa meva. La pluja s’ha acarnissat amb mi. Le parapluie segueix al meu cap, però de poc serveix si no el portes a la mà. Una última mirada al carrer. Veig la publicitat electoral. Recordo els versos que un altre Maragall, l’avi poeta, va escriure, referits a la sardana. M’animo a projectar-los al present d’un país en vigília d’eleccions: «...Ja és decanta a l’esquerra i vacil·la,/ ja volta altra volta a la dreta dubtant/ i se’n torna i retorna intranquil·la/ com mal orientada l’agulla d’imant».

Expectant, i en vista del que està caient, em tanco a casa.

M’alegra que, en aquests moments, Pasqual Maragall torni a ser als cartells. No anem sobrats de referents

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain