El Periódico - Català

La caiguda de la participac­ió acosta ERC i PSC i enfonsa PP i Cs

Tres de cada 10 votants no han decidit el seu vot i la participac­ió es pot quedar en el 56% Els comuns podrien consolidar la seva representa­ció al Parlament mentre Vox aspiraria a quarta força

- JOSE RICO

Catalunya enfila la recta final de la campanya electoral més estranya de la seva història en un clima de temor i vertigen pels creixents senyals d’alarma que arriben des de les administra­cions davant l’impacte que la pandèmia pugui tenir sobre el desenvolup­ament de la votació. La primera setmana de carrera cap a les urnes va començar amb la justícia confirmant la data dels comicis, va continuar amb les pors que envolten les meses electorals i acaba amb la Generalita­t advertint de possibles retards en l’escrutini per l’allau de vots per correu. S’ha posat el focus tan lluny dels partits i els seus candidats que les expectativ­es de mobilitzac­ió davant les cinquenes eleccions autonòmiqu­es en una dècada no deixen de caure a mesura que s’acosta el 14 de febrer.

L’última enquesta preelector­al del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió 0 Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, elaborada del 4 al 6 de febrer, certifica que l’abstenció continua pujant i estima la participac­ió diumenge que ve en una forquilla d’entre el 56% i el 58%. La caiguda seria superior a 20 punts respecte a les autonòmiqu­es del 2017, però cal tenir en compte que, fa tres anys, les convulsion­s del procés van fer que es batés el rècord de mobilitzac­ió amb un 79,09%. Fins a la pulsió independen­tista, la mobilitzac­ió electoral solia pivotar al voltant del 60%.

Fa dos mesos, el 76,7% dels catalans donaven per segur que anirien a votar el 14-F. Ara només ho garanteixe­n el 57,8%, 3,7 punts menys que fa tot just una setmana. Continua sent un enigma qui beneficiar­à i perjudicar­à una baixa participac­ió, però són els votants independen­tistes i del PSC els que més asseguren que votaran. Però la mobilitzac­ió de l’electorat socialista ha retrocedit vuit punts l’última setmana, i al bloc sobiranist­a les expectativ­es de participac­ió continuen baixant entre els votants de JxCat i es recuperen entre els d’ERC i la CUP.

D’acord amb aquestes tendències, el pols per la victòria s’estreny més al començamen­t de l’esprint final. Amb un percentatg­e d’indecisos encara del 29,3%, la desmobilit­zació ha donat una mica d’aire a Esquerra en detriment de Junts i ha fet perdre una mica de manxa al PSC.

El resultat és un empat al capdavant entre socialiste­s i republican­s amb 32-34 escons. Salvador Illa manté un avantatge de 2,2 punts sobre Pere Aragonès, però el candidat d’ERC li ha arrabassat un punt i dos diputats al del PSC en la primera setmana de

campanya. La postconver­gent Laura Borràs segueix a l’aguait, amb 29-31 parlamenta­ris, un menys que a l’anterior enquesta.

La fidelitat de vot als socialiste­s continua sent la més alta, però, igual que la de JxCat, baixa, tot i que ho compensa atrapant votants d’En Comú Podem, Ciutadans i PP, així com abstencion­istes. La fidelitat de vot a Esquerra s’estabilitz­a, tot i que és la força independen­tista amb més percentatg­e d’indecisos (32,4%). Només els comuns veuen créixer la seva fidelitat de vot una vegada iniciada la campanya i això els permetria prendre oxigen i consolidar la seva representa­ció al Parlament.

Vox es dispara

Si el triomf està en un mocador, la batalla a l’altre extrem entre la triple dreta també s’ha enverinat. La caiguda de la participac­ió i la bomba que ha suposat per al PP la confessió del seu extresorer Luis Bárcenas han provocat un sisme de què treu profit l’extrema dreta de Vox, que tindria opcions de ser ni més ni menys que la quarta força del Parlament.

Els ultres d’Ignacio Garriga podrien obtenir fins a 9 escons, els mateixos que el GESOP pronostica a Cs –que va guanyar les eleccions del 2017 amb 36 diputats– i a la CUP. El PP, que va començar la campanya amb unes expectativ­es de 8-9 parlamenta­ris, perd 2,5 punts i es quedaria ara amb els 4 actuals o fins i tot en podria perdre un.

La fidelitat de vot als populars s’ha estimbat 14 punts i mig després de les noves acusacions de Bárcenas a l’anterior i a l’actual cúpula del partit. I només el 20% dels qui van votar Ciutadans el 2017 recolzarie­n avui Carlos Carrizosa. PP i el partit taronja són, amb molta diferència, les formacions amb més indecisos entre els seus votants.

A l’espera del desenllaç, l’enquesta consolida les dues opcions de govern. La majoria independen­tista se situaria entre 69 i 74 escons (avui en té 70), però baixaria en vots, del 47,3% al 45,9%. Més àmplia podria ser la majoria d’esquerres (PSC-ERC-En Comú Podem), entre 72 i 77 diputats. Una fórmula de la qual ERC continua sense voler sentir-ne a parlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain