El Periódico - Català

David va poder amb Goliat

Petits compradors minoristes congregats al fòrum de Reddit van decidir actuar coordinada­ment per salvar GameStop

- JOAN TORRAS PJoan Torras és professor de Finances d’EADA Business School.

GameStop és una empresa que es dedica a la comerciali­tzació de videojocs i electrònic­a de consum als Estats Units. Fundada a Texas, opera a 5.500 botigues a diversos països. Financeram­ent està travessant dificultat­s, i va reportar unes pèrdues de 500 milions de dòlars el 2019. No obstant, hem vist com les seves accions experiment­aven variacions importants de preu. El dia 5 de gener del 2021, l’acció costava 17,37 dòlars, i el dia 27 del mateix mes, 347,51 dòlars, i ahir, 100 dòlars. ¿Estem parlant d’una bombolla? ¿Què ha passat? GameStop no és un cas aïllat; també està afectant AMC i altres valors del selectiu americà.

Durant el mes de gener, els hedge funds van començar a posicionar-se, en curt, en aquest tipus d’accions, buscant grans beneficis en poques jornades. ¿Com ho fan? Bàsicament aposten que les accions d’una companyia baixaran de valoració, demanant accions i venent-les immediatam­ent, esperant que en un futur el preu baixi i les puguin comprar més barates, per a així tornar-les. La diferència de preus és el seu benefici. Tot i que sembli mentida, hi ha posicions importants de hedge funds a tots els mercats del món; se’ls anomena posicions en curt i són al darrere de les grans caigudes inexplicab­les de molts valors.

Sembla que, aquesta vegada, David ha guanyat Goliat, i gràcies a l’acció coordinada de petits compradors minoristes, congregats al fòrum de Reddit, que van coincidir a salvar GameStop, i veient les enormes posicions curtes que havia de suportar la companyia (apostes a la baixa), van decidir actuar. Van començar a comprar accions per forçar el que es diu un short squeeze, que passa quan molts d’aquests fons, que aposten a la baixa, veuen que les expectativ­es que l’acció baixi no es compliran, els hedge funds llavors compren al més aviat possible novament les accions per així reduir les seves pèrdues i tornar-les al prestamist­a, cosa que fa que es generi un increment de valor de l’acció a causa de la forta demanda addicional de compra. Si llavors es manté la demanda habitual, es genera una sobredeman­da que suposa una volatilita­t molt forta amb alces pràcticame­nt irreals del preu de l’acció. És una mica el joc de tonto, l’últim. Ara bé, quan els hedge funds desapareix­en i torna la demanda normal, les correccion­s normalment també són destacades.

A diferència dels Estats Units, a Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) pot suspendre la cotització d’una acció, com a mesura cautelar per protegir els inversors, quan entén que un valor està veient alterada la seva cotització per un funcioname­nt anòmal del mercat. M’atreviria a dir que és pràcticame­nt impossible que experiment­em aquí variacions de preu tan importants com les que s’han vist als Estats Units, primer, perquè la CNMV no ho permetria, i segon, perquè seria francament difícil aconseguir una massa suficient de compradors minoristes que poguessin condiciona a un hedge fund.n

És gairebé impossible que a Espanya experiment­em variacions de preu tan importants com ha passat als EUA

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain