El Periódico - Català

Abús de populisme

- Francesc Buixeda Cabré.

D’un temps cap aquí prolifera a la política mundial l’ús i l’abús del populisme per millorar els resultats electorals, que es basa a dir al poble el que vol sentir, tot i que la classe política sigui conscient de la impossibil­itat de durho a terme. La qüestió és obtenir bons resultats, mentint a la ciutadania i abandonant les necessitat­s reals de la població una vegada aconseguit el mandat.

Proves d’això les tenim als EUA, on hem vist el resultat de l’aplicació d’aquesta tècnica al seu màxim exponent, fins i tot arribar gairebé a un cop d’Estat amb l’assalt al Capitoli.

A Espanya, el Govern de coalició va dir que només tindria una veu de comunicaci­ó. No ha sigut així, i moltes altres promeses del president no s’estan complint, al contrari, i l’altre partit fa la guerra per la seva banda. En definitiva, enganyant la ciutadania.

No podem oblidar a Catalunya que el Govern, des de fa més de 10 anys, juga amb la mateixa tècnica. Va començar amb el ‘procés’, l’«Espanya ens roba» i el referèndum de l’1-O, però la realitat és palpable: fuga d’empreses i inversors per insegureta­t jurídica i cap projecte revitalitz­ador per millorar el prestigi. Al contrari, un túnel on no es veu llum de sortida.

L’aplicació del populisme provoca una pèrdua de la credibilit­at en la classe política, i de retruc en les seves institucio­ns, i es desprestig­ia el puntal de la democràcia, la separació de poders. Si seguim per aquest camí, perdrem el benestar que fins ara, i durant més de 40 anys, hem aconseguit. Seny, sisplau.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain