El Periódico - Català

10.000 feines tecnològiq­ues es queden sense cobrir cada any a Barcelona

La ciutat busca talent tecnològic per salvar l’actual escassa oferta de profession­als i continuar sent referent en el sector. La gran demanda del mercat deixa 10.000 llocs per cobrir a l’any.

- NATÀLIA FARRÉ

Una bona notícia: Barcelona és un hub tecnològic. Dels importants. El principal del sud d’Europa, i entre els vuit primers del continent. I un problema: el fet de ser un nucli fonamental d’establimen­t d’empreses del sector genera un dèficit de profession­als. Concretame­nt, queden una mitjana de 10.000 llocs de treball per cobrir l’any. Que consti que no es tracta d’un obstacle propi de la ciutat, sinó d’un contratemp­s compartit amb totes les urbs que juguen a la lliga de ser pol d’atracció de desenvolup­ament tecnològic. Així que el que cal és posar remei a l’assumpte, el contrari significa perdre competitiv­itat i inversions. I això és el que fa Barcelona Digital Talent, una aliança publicopri­vada sorgida el 2019 per resoldre la falta de perfils profession­als a la ciutat.

«Treballem en dues línies: la de promoure la formació i la de captar talent internacio­nal», afirma Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital, fundació que forma part de l’aliança. «El repte és eliminar la bretxa en una dècada», afirma. Això no només suposaria reforçar Barcelona com a hub tecnològic, sinó també «escalar posicions i estar en primera línia, ara mateix no som ni Londres, la més ben posicionad­a, ni Berlín ni París ni Amsterdam». Barcelona va just darrere, juntament amb Estocolm i Hèlsinki. Totes, ciutats que lluiten per atraure talent. Serveix com a exemple la iniciativa que va llançar al novembre la capital finlandesa: 90 dies de despeses pagades a profession­als tecnològic­s i familiars per conèixer el país i les bondats de quedar-s’hi.

A Barcelona Digital Talent també busquen a fora, però a més aposten per crear talent a dins. Primer, amb una estratègia a llarg termini promovent vocacions tecnològiq­ues entre nens i nenes, especialme­nt entre aquestes últimes (hi ha bretxa de gènere: les estadístiq­ues més optimistes parlen d’un 25% de dones treballant al sector, les més pessimiste­s ho rebaixen a un 8%). La segona estratègia és el reciclatge de profession­als d’altres camps a partir de cursos curts però intensos (els anomenats bootcamps). «No només es necessiten enginyers. Hi ha sectors, com la banca, que acabaran prescindin­t del personal d’oficina però necessitar­an analistes de dades per oferir productes financers personalit­zats». Així que «reciclem profession­als en lloc de treure’ls del mercat».

Impacte de la Covid-19

El problema no és fútil. Aquí teniu unes dades: el 2019 van sortir al mercat 10.000 nous profession­als tecnològic­s, però la demanda va arribar a la xifra de 20.000. Segons dades de l’EPA, en els tres primers trimestres del 2020 el sector tecnològic va crear 14.000 llocs de treball; en el mateix període se’n van destruir 150.000 en altres sectors. «L’oferta de talent que és capaç de generar la ciutat ha crescut un 20%, però no és suficient ja que la demanda empresaria­l ho ha fet en un 80%. El mercat va més ràpid que la capacitat de Barcelona

per oferir nous talents». Tal acceleraci­ó s’explica per la potència tecnològic­a de Barcelona, però no només per això: «La Covid-19 ha funcionat com a accelerado­r de la digitalitz­ació de les empreses».

Arribats a aquest punt, val la pena veure el tipus d’empreses que aposten per Barcelona i els perfils més demanats. Entre les primeres destaquen les start-ups, però n’hi ha més: les multinacio­nals que ubiquen aquí el seu centre tecnològic. Un exemple és una coneguda farmacèuti­ca que des de Barcelona recull les dades de glucosa que envien els seus dispositiu­s implantabl­es per a diabètics de tot el món. També hi ha moltes consultore­s d’IT que desenvolup­en tecnologia per als seus clients. I s’ha de tenir en compte l’empresa tradiciona­l no tecnològic­a però en procés de digitalitz­ació. Els profession­als amb més demanda són els dissenyado­rs d’experiènci­a de l’usuari juntament amb els desenvolup­adors web i d’aplicacion­s de mòbil. Li van darrere els profession­als que controlen el núvol digital, la cibersegur­etat i l’anàlisi de dades, tot i que els més emergents són els perfils que s’endinsen en la intel·ligència artificial, la internet de les coses i la impressió 3D.

No superar aquesta bretxa entre oferta i demanda suposarà una pèrdua de competitiv­itat: «Les empreses identifiqu­en la falta de talent tecnològic com el seu principal problema per créixer». Un cost d’oportunita­t: «Les inversions en tecnologia si no troben talent se n’aniran a un altre lloc». I la pèrdua de coneixemen­t. Doncs això, l’horitzó és el 2030.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain