El Periódico - Català

Corrupció despullada

UNA FICCIÓ QUE RECORDA CASOS I FAMOSOS REALS `Primavera para Madrid' els escàndols de les elits polítiques i econòmique­s de la capital d'Espanya en els últims anys

- ANNA ABELLA

El dibuixant Magius entrellaça al còmic

Són 270 pàgines de vinyetes de sòlid traç negre sobre insòlit fons daurat, color que ja des de la portada simbolitza «el malbaratam­ent, el poder de les altes esferes, la corrupció... com si el llibre fos un lingot d'or», constata Magius sobre l'agosarat Primavera para Madrid (Autsaider Cómics), un treball que acaba amb l'avís, aquí imprescind­ible, de Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidènc­ia. No en va traça un fresc de la cobdícia, l'ambició i la falta de moral de les elits polítiques i econòmique­s madrilenye­s, poblat de personatge­s que a tots ens sonaran: un rei, Don Alfonso, que té un accident mentre caça elefants a l'Àfrica, on ha viatjat amb la seva amant la comtessa austríaca; un jove grimpaire, Fede, igualet que el petit Nicolás; una presidenta de la comunitat autònoma enxampada robant cremes en un súper i amb problemes amb un màster; un tresorer de cert partit polític, o un empresari i constructo­r molt lligat a la corona.

Després d'El método Gémini (2018), on s'acostava a la realitat de la màfia a la Nova York dels anys 70, Magius, nom artístic de Diego Corbalán (Múrcia, 1981), va pensar a tractar el tema a Espanya. «Però aquí em vaig trobar el poder i la corrupció –explica via telefònica–. Vaig estar documentan­t-me amb totes les notícies que anaven apareixent en televisió i als diaris, les vaig recopilar i vaig veure que totes estaven relacionad­es. Les vaig reunir com si fossin afluents que anaven a parar a un mateix riu, una història de ficció, amb personatge­s de ficció, però amb tocs realistes que recorden casos i persones famoses».

El llibre es va publicar a mitjans de juliol, dos mesos després del previst pel confinamen­t. En resposta al boca-orella i les bones crítiques, a l'agost es va esgotar i ja va per la segona edició. Busca el dibuixant trencar el conformism­e en què s'ha instal·lat la societat, que el lector senti aquesta trama com «un cop de puny a la cara». «La gent s'ha acostumat que hi hagi corrupció, n'hi ha a tots els partits, que es

«La gent s'ha acostumat que hi hagi corrupció, n'hi ha a tots els partits»

«Sempre hi ha els

que cauen i els que ajuden a caure per posar-s'hi ells. És la història del món»

treuen les culpes de sobre i reneguen dels seus propis implicats. ¿Contra quin es pot protestar? La corrupció afecta les més altes institucio­ns de l'Estat, que és on es recolza la democràcia. Ho ha tacat tot i encara hi ha gent que intenta disculpar l'emèrit i s'aferra al seu successor, gent que mira cap a una altra banda i continua preferint la monarquia a la república perquè veu els partits d'esquerra com dimonis».

La corrupció és un mal endèmic, sovint impune, assumeix. «Cobrar comissions és la forma de vida de molts polítics. En el cas del rei emèrit, algú que va venir de nen a Espanya com l'ostatge d'un dictador i que va defensar el país contra un cop d'Estat, sembla que com a garant de la democràcia podia fer el que volgués, i volia ser tan ric com els

seus amics milionaris».

Llança en el llibre la teoria

dels dos reis, «el conquerido­r i el consolidat­iu»: «Al rei David, el guerrer, el va succeir el savi Salomó, que va consolidar la monarquia. Igual que al militar i dictador Juli Cèsar el va seguir el més polític i savi August. Com Carles V i Felip II. Amb l'abdicació de Joan Carles I la dinastia segueix amb Felip VI, però el primer va fallar en el seu paper i l'ha posat en perill».

Parla el dibuixant de «còdexs», evitant la paraula còmic, que no li agrada. «És molt americà i remet a una cosa còmica. Però jo faig cert humor negre i drama. I vaig pensar en `còdex' perquè és un llibre medieval, com les

Cántigas de Alfonso X el Sabio, que explica una història amb vinyetes i bafarades. Aquest és un medi d'expressió molt antic», recorda qui va adoptar el seu sobrenom per un monjo del segle X que il·lustrava beats medievals de contingut apocalípti­c.

Introdueix­Magius elements pagans, com les nenes sedents amb ornaments de flors que protagonit­zen la festa de les maies, tradiciona­l en alguns pobles de Madrid, que celebren el mes de maig i la primavera. «Quan el que és vell, l'hivern, mor, el que és nou neix. Quan el rei antic abdica, arriba el nou. Com la natura, es renova perquè tot continuï igual».

Com en El método Gémini i en

el seu anterior «còdex», Murcia

(2013), també aquí cola elements esotèrics. «Vaig inventarme un orde secret, inspirat en germandats reals com la de Calatrava o la de Santiago, «on hi ha aristòcrat­es i elits que gestionen els fils de tot». En aquests jocs de poder sempre hi ha «els qui cauen i els qui ajuden altres a caure per col·locar-se ells. És la història del món».

 ?? 33 Ficció i realitat 8Personatg­es semblants al `petit Nicolás' (a dalt, fragment de la portada), a Corinna i Joan Carles I (centre) o el cas de Bankia (a sota, en vinyetes de `Primavera para Madrid'. ??
33 Ficció i realitat 8Personatg­es semblants al `petit Nicolás' (a dalt, fragment de la portada), a Corinna i Joan Carles I (centre) o el cas de Bankia (a sota, en vinyetes de `Primavera para Madrid'.
 ??  ?? MAGIUS
MAGIUS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain