El Periódico - Català

Diner ultra per al Valle

Una plataforma franquista munta una caixa de resistènci­a als frares de la Cruz de los Caídos L’Executiu socialista els nega una subvenció anual de 340.000 euros

-

☰ Els frares que custodien el Valle de los Caídos intenten superar el tancament de l’aixeta de diners públics amb una caixa de resistènci­a que nodreixen partidaris franquiste­s. La va obrir el 23 de febrer la plataforma El Valle No Se Toca, que lidera Lluís Alfons de Borbó Martínez-Bordiú, besnet de Franco.

Els integrants de la plataforma demanen una aportació individual de 10 euros, fins a aconseguir 34.000 microdonac­ions amb les quals supliran els 340.000 euros de subvenció que els ha retirat el Govern.

Els monjos de Sant Benet no comenten la seva situació econòmica. Fonts properes a la seva abadia relaten que el càstig del Govern ha sigut «menys greu del que s’esperava». L’aigua, el gas i la llum de la majoria d’instal·lacions del complex els sufraga Patrimoni Nacional. «Sí que els ha limitat les sortides i activitats acadèmique­s», relaten.

La petició de fons l’expressa la plataforma, i no els monjos, que sí que prometen al seu web desgravaci­ó per als qui vulguin «col·laborar econòmicam­ent amb l’abadia». A més, anuncien que posaran en marxa «altres maneres de col·laborar amb el Valle de los Caídos».

Al convent hi viuen 20 religiosos i 50 nens de l’escolania de la basílica, que hi estudien. Des del 29 de gener, després que el prior, Santiago Cantera, es va oposar frontalmen­t a l’exhumació de Franco, el Govern va suspendre el pagament de la subvenció que, a través de Patrimoni Nacional, rebia l’abadia des de l’any 2014.

Vicepresid­ència del Govern va informar els frares que, mentre no presentin «un pressupost d’ingressos i despeses equilibrat i fonamentat, que pugui ser analitzat des del punt de vista econòmic i comptable» no tornaran a manejar diners públics. Els monjos, asseguren fonts properes a la comunitat, van enviar aclariment­s comptables a Patrimoni a l’abril, però no n’han rebut resposta.

De tant en tant, als monjos els arriben donacions. L’última que hi ha declarada és catalana:

Els promotors de la col·lecta la dirigeixen a un compte de Bankia lligat a Benito. Així es diu una societat regentada per Cantera com a prior, que explota l’hostatgeri­a del convent. Entre la seva activitat, a més d’un restaurant, hi ha la celebració de casaments; lloguen el claustre per a banquets per 2.000 euros al dia, matinada inclosa «si s’abaixa la música», diuen a l’hostatgeri­a.

La col·lecta s’anuncia amb un vídeo que arrenca així: «¿Deixaràs que l’anti-Espanya (sic) ofegui econòmicam­ent la vall per profanar-la?». L’anunci assegura que «els benedictin­s mai es rendeixen davant del dimoni», i titlla de «covards i traïdors» prelats com l’arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro. Sobre els beneficis fiscals de la donació, l’anunci provoca: «Fes que el Govern pagui part de la teva aportació; desgrava el teu donatiu en l’IRPF».

Fonts de Patrimoni Nacional lliguen la plataforma El Valle No Se Toca a la Fundació Francisco Franco, de la qual és president d’honor Lluís Alfons de Borbó. Però des de la fundació neguen a EL PERIÓDICO conèixer la plataforma.

El Valle No Se Toca cerca fons també amb una botiga virtual que ven samarretes i tasses de la seva campanya. La botiga es diu Bazar Patria. Darrere de la marca hi ha una societat limitada que regenta Alberto Aceves, un dels 14 condemnats per l’atac a la llibreria Blanquerna de Madrid l’11 de setembre del 2013.

El besnet de Franco, executiu de banca i, per un sector integrista francès aspirant legítim a la corona de França, rebutja sovint l’exhumació del dictador, sobretot en dates emblema per al franquisme.

El 17 de juliol va emetre per xarxes socials una salutació a favor d’«aquesta immensa creu», i va afegir: «El rancor ens porta a despertar rancis odis caïnites. La història condemnarà qui profani aquest temple grandiós». Vuit dies després, Santiago Abascal, líder de Vox, va visitar el Valle de los Caídos per seguir la missa de Santiago apòstol. «¡No podem permetre que un govern profani cap basílica o sepultura!», va clamar a Twitter. En aquesta xarxa social, Lluís Alfons retuiteja eslògans i comunicats de Vox. Abascal i ell van participar junts el 2018 en la prova de marxa

 ??  ?? Alfons de Borbó, al juliol, al recinte del Valle de los Caídos, amb uns fidels.
Alfons de Borbó, al juliol, al recinte del Valle de los Caídos, amb uns fidels.
 ??  ?? Moment d’una missa al recinte, el mes d’agost de l’any passat.
Moment d’una missa al recinte, el mes d’agost de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain