El Periódico - Català

L’espera per a l’estatus de refugiat és d’un any i mig

-

Encara que per llei tots els immigrants de que van demanar asil haurien de tenir resposta, la Creu Roja i la CEA(R) asseguren no saber-ne cap. Interior tampoc ha facilitat dades. El termini mínim real és d’un any i mig, així que ara comença el compte enrere que pot acabar en la seva expulsió o al passaport a una nova vida per a la qual ja es preparen.

Yolanda Amiñoso, responsabl­e del Programa de Protecció Internacio­nal de Creu Roja a València, admet que aquesta és «una preocupaci­ó important per a ells». «Són gent molt jove, agraïda de l’ajuda que se’ls presta i amb moltes ganes d’integrar-se. Són molt participat­ius, estan contents i disfruten d’una estabilita­t que no havien tingut», explica la Marta, treballado­ra social.

Van ser en total 84 dones i 545 homes, entre els quals hi havia 83 menors i només 10 anaven acompanyat­s. Hi havia gent de 26 nacionalit­ats diferents però la majoria era de Nigèria i del Sudan. Del Marroc a Bangladesh, passant per les Comores, un arxipèlag davant Moçambic.

D’aquests 629, 608 van sol·licitar asil i 300 ho van fer primer a França, que va acceptar-ne 80. En el programa d’acollida, en què no estan els 61 que segueixen a Alacant, hi ha 419 persones i a les llistes oficials consten 69 abandoname­nts o renúncies, entre els quals hi hauria els 15 majors d’edat que no van arribar a sol·licitar asil (als quals s’els va obrir el procedimen­t d’expulsió) i els que hagin abandonat el país o no hagin seguit amb la petició.

DISTRIBUCI­Ó Pel que fa a la distribuci­ó, la majoria es va quedar a la província de València (200), seguida per Sevilla (28) i Múrcia (26). A Madrid hi van anar 17 i a Barcelona, 12. Per organitzac­ions, la Creu Roja va acollir en els seus programes a 164 persones i la CEA(R), a 84. Jaume Durà, responsabl­e d’aquesta última organitzac­ió, creu que se’ls ha d’acollir de forma permanent. «Hi ha una obligació. Després d’haver-los ofert un desembarca­ment segur, se suposa que els has de protegir», apunta. «No genera un

ni res, perquè ja no s’està rescatant al Mediterran­i», remarca després de lamentar que el ministre italià, l’ultra Matteo Salvini, hagi imposat les seves tesis.

 ??  ?? Mok Kamara, assegut al costat d’un veí divendres passat a València, on resideix.
Mok Kamara, assegut al costat d’un veí divendres passat a València, on resideix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain